Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Ideiglenesen visszaállítanák a sorkötelezettséget Litvániában

A kötelező sorkatonai szolgálat ideiglenes visszaállítását tervezik Litvániában a megnövekedett orosz katonai aktivitásra való tekintettel - közölte kedden az elnöki hivatal.
Az országos védelmi bizottság "a geopolitikai helyzetet és a nemzetbiztonságot érő fenyegetéseket számításba véve úgy döntött, hogy tovább kell erősíteni az ország védelmi képességeit" - olvasható az államfői hivatal által kiadott sajtóközleményben.

A tájékoztatás szerint a kötelező katonai szolgálatot már idén ősszel bevezetnék. A tervezet értelmében 19 és 26 év közötti férfiakat hívnának be kilenc hónapos fegyveres szolgálatra, és így öt év alatt 16 ezer tartalékost képeznének ki. A javaslatról még a parlamentnek is szavaznia kell, szakértők szerint azonban a törvényhozók nagy valószínűséggel el fogják fogadni a tervezetet.

Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után.

A jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Észtország, Lettország és Litvánia is kérte a NATO katonai erejének növelését a területeiken. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik.

Litvánia 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét a Szovjetuniótól. Az Oroszországgal határos hárommilliós ország lakosságának 6 százaléka orosz nemzetiségű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durvul a volt spanyol király apasági pere

János Károly volt spanyol király állítólag még a hatvanas években egy diszkóban ismert meg egy belga… Tovább olvasom