Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Húsevő hangyákat vetnek be az aga varangyok ellen

Új csodafegyvert, húsevő hangyákat vetnek be ausztrál tudósok a mérhetetlenül elszaporodott aga varangyok ellen.

A hangyákat macskatáppal csalogatják azoknak a tavaknak a partjára, ahol a varangyok lerakják petéiket. Amikor a fiatal varangyok kimásznak a vízből, a hatalmas hangyák azonnal felfalják őket. Az elméletet alátámasztó vizsgálat eredményét most közölte a Journal of Applied Ecology, a brit környezetvédelmi társaság szakfolyóirata.

Az aga varangyokat (Bufo marinus) 1935-ben hurcolták be Hawaiiról abban a reményben, hogy elpusztítja az Északi terület cukornádültetvényein elszaporodott kártékony rovarokat. A kártevőket nem irtották ki, a varangyok viszont úgy megsokasodtak, hogy hamarosan ezek a kétéltűek jelentettek csapást a mezőgazdaságra és az őshonos ökoszisztémára, mert ennek a mérgező békafajnak alig van természetes ellensége.

Az állatvédők megrökönyödésére Ausztráliában azóta a legbrutálisabb eszközöktől sem riadtak vissza, hogy megoldják a varangyok okozta problémát. Ütötték már golf- és krikettütőkkel, megpróbálták befagyasztani vagy szén-dioxiddal elgázosítani a brekegő kétéltűeket, de azok vígan szaporodtak tovább.

Mérgük, amely szívinfarktust okoz a rájuk támadó ragadozónak, úgy tűnik, az ausztrál húsevő hangyáknak nem árt - állítja Rick Shine, a Sydneyi Egyetem biológus professzora. Ezek a hangyák ugyan aligha támadják meg a kifejlett varangyokat, de az ebihal állapotból éppen kinövő egyedeket annál inkább - teszi hozzá.

Shine szerint egy varangy akár 30 ezer petét is lerakhat, vagyis több tízezer fiatal állat nyüzsöghet a tó partján. Ha ezeket hangyaseregek felfalják, csökkenhet a varangyállomány. A hangyákat macskatáppal bizonyíthatóan oda lehet csalogatni a tópartra, hogy már a varangyutódok első partra szállásakor lesben álljanak.

2008 júliusa és szeptembere között a gyakorlatban is kipróbálták az új módszert egy tónál, és egy nap alatt a fiatal varangyok 80 százalékát elpusztították.

Az állatvédők egyáltalán nem lelkesednek az új eljárásért. Az ausztrál állatvédő szövetség szerint a módszer kegyetlenségét semmivel sem lehet indokolni, ráadásul hatékonyságában sem bízik. A Frogwatch ausztrál környezetvédelmi szervezet úgy véli, hogy egy valóban kiterjedt agavarangy-állománnyal még a nagyméretű húsevő hangyák sem tudnak elbánni.

Olvasóink írták

  • 2. CsabaKiraly 2010. február 20. 18:28
    „50 ev mulvaa csak hangyak, nyulak es varangyok lesznek ebben az Isten-verte orszagban. Jot rohogok majd oda-fent-rol :-)”
  • 1. CsabaKiraly 2010. február 20. 18:24
    „Barom ausztralok, eloszor a nyulat vittek be es utanna irtani kellett. Mi lesz amikor a hus-evo-hangyak annyira elterjedtek, hogy meg az embereket is megtamadjak? Nem csodalkozok azert, mert ha figyelembe vesszuk, hogy a bevandorlok kezdetben bunozok voltak minimum intelligenciaval,ide jutottak.
    Szanalmas bagazs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétéves a független Koszovó

Koszovó szerdán ünnepli függetlensége kikiáltásának második évfordulóját. Tovább olvasom