Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

HRW: súlyos szabálytalanságok Szaddám Huszein perében

Komoly szabálytalanságok kísérték végig Szaddám Huszein iraki exdiktátor bagdadi perét a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet hétfőn napvilágot látott jelentése szerint, a jogvédők éppen ezért a halálos ítélet hatályon kívül helyezését tartják kívánatosnak.
A perben hemzsegtek az eljárásjogi hibák, emiatt az ítéletet nem is lehet másnak tekinteni, mint tévesnek - áll a HRW 97 oldalas jelentésében, amely a per tíz hónapon át történő megfigyelésén, valamint bírákkal, ügyészekkel és ügyvédekkel készített több tucatnyi interjún alapul.

Az emberi jogi szervezet bírálta az iraki kormányt, mert szerinte annak egyes tisztviselői nyilatkozataikkal aláásták a bíróság függetlenségét. "A kabinet úgy viselkedett a bírósággal és a tárgyalással szemben, mint egy vásárló, aki fizet egy termékért. A kormány úgy kezelte a bíróságot, mint egy gyárat - panaszolta a HRW által megkérdezett egyik bíró.

A jogvédők szerint a bíróság amellett, hogy szakszerűtlenül járt el, többek között elmulasztott előzetesen átadni az ügyben lényeges több iratot a védőknek, valamint nem tette lehetővé, hogy a védelem kérdéseket tehessen föl a vád tanúinak.

A perben eljáró - amerikai pénzből működtetett, s amerikai tanácsadókat foglalkoztató - bíróság november 5-én ítélte kötél általi halálra Szaddám Huszeint Dudzsaíl falu 148 síita lakójának megölésében játszott szerepe miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték a bolgár kommunista titkosszolgálat volt vezetőjét

Szófiai dolgozószobájában holtan találták Bulgária kommunista titkos-szolgálatának egykori főnökét.… Tovább olvasom