Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Hová tűnt 15 ezer egykori jugoszláv?

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) felszólította a volt Jugoszláviát alkotó országok kormányait, hogy tegyenek több erőfeszítést a továbbra is eltűntként nyilvántartott mintegy tizenötezer ember sorsának tisztázására.

"A statisztikák mögött emberek vannak, férfiak, nők és gyermekek, akiknek élete romba dőlt az erőszak miatt" - mutatott rá Paul-Henri Arni, a nemzetközi humanitárius szervezet regionális delegációjának vezetője hétfőn Belgrádban, ahol "Hiányzó életek" címmel kiállítást nyitott meg, és bemutatta az ehhez kapcsolódó könyvet.
A könyv és a kiállítás tizenöt olyan horvátországi, boszniai, szerbiai, illetve koszovói ember történetét vázolja fel, akiknek családtagjai eltűntek az 1990-es évek konfliktusaiban. Belgrád után a Balkán több városában is bemutatják a kiállítást, majd Londonban, Brüsszelben, Strasbourgban, Bernben és Ottawában lesz látható a tárlat.
A vöröskeresztnek az a célja a könyvvel és a kiállítással, hogy kézzelfoghatóbbá, közelebb vigye a közvéleményhez a problémát. Ugyanakkor nyomást is akar gyakorolni a politikusokra, hogy tegyék lehetővé a háborús archívumok megnyitását, és gyorsítsák fel a kutatásokat.
"Alapvető dolog, méltóság és politikai felelősség kérdése, hogy az érintett családok ezrei újabb híreket és támogatást kapjanak. A Balkán államainak többet kell tenniük, hogy teljesítsék ezt a feladatot" - hangsúlyozta Paul-Henri Arni, aki szerint az eltűnt személyek dossziéjának lezárása nélkül nem lesz teljes az együttműködés és a megbékélés a térségben.
A volt Jugoszláviában dúló háborúk mintegy 140 ezer ember életét követelték. Megközelítőleg 40 ezer embert tartottak nyilván eltűntként, közülük 14 650 sorsa még mindig tisztázatlan.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. augusztus 27. 00:51
  „Kerdezzek meg a Francia Bernard Kouchner-t,meg az akkoriba ott Nato fonok General Janvier-t!!”
 • 3. info2009* 2010. augusztus 25. 20:26
  „A haboru angol tanacsadoit kellene megkerdezni persze az amerikai barataikkal egyutt. A haboru mindket oldalan angol tanacsadok mondtak meg, hogy mit kell csinalni...Elore megtervezett project volt a jugo haboru, amely az orszag szetszakadasat celozta meg. Most minden erzekeny termek Koszovon keresztul jon Europaba Afganisztanbol, profit szerzes celjabol. Aki nem tudja, hogy mely termekrol hires Afganisztan, keresse meg a netten.”
 • 2. obama 2010. augusztus 24. 16:09
  „14650 embert keressek a tomeg sirokban mert azok mar nem elnek/sajnos/”
 • 1. janika 2010. augusztus 24. 08:50
  „Miért nem a NATO vezéreit kérik fel erre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operacsillagok Pakisztán megsegítéséért

Anna Netrebko orosz születésű operacsillag vezetésével nemzetközi hírű énekesek adnak jótékonysági… Tovább olvasom