Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hova bújt a macska a Szent Péter bazilikában?

Szokatlan könyv mutatja be, hányféle állatot "rejtenek" a Szent Péter bazilika szegletei: a vatikáni állatdíszítéseket katalogizáló művészettörténész, Sandro Barbagallo a legnehezebben a macskát találta meg.

Szarvasok, galambok, kígyók, lovak, bárányok, sasok és halak népesítik be a világ legnagyobb keresztény bazilikáját. A székesegyház külső és belső díszítésein állatok után kutató Barbagallo azonban csak egyetlen egy macskát talált, méghozzá a bazilika szent kapuján, amelyet a 25 évenként ismétlődő jubileumi évben nyitnak meg a zarándokok előtt. A bronzkapun látható Angyali üdvözlet jelenetén leselkedik a macska. "Ritkán ábrázolják, mivel egyszerre képviseli a gonoszt és a jót is" - olvasható a Gli animali nell’arte religiosa. La basilica di San Pietro in Vaticano (Az állatok az egyházi művészetben. A Vatikáni Szent Péter bazilika) című könyvben.

A Vatikáni Kiadónál megjelent kötetben Barbagallo nyilvántartásba veszi és elmagyarázza az állatábrázolások szimbolikáját. Amint a bevezetőben elárulja, a sekrestye ajtaján felfedezett márvány denevér keltette fel érdeklődését. A Szent Péter téri obeliszket egyfejű, de kéttestű oroszlánok tartják.

A tér szökőkútjait sasok, sárkányok, delfinek díszítik. A barokk oszlopsor tetején álló szentek szobrainál egész nyájat lehet képletesen összegyűjteni, a bronzkapukon baglyok, énekesmadarak, sündisznók, farkasok, vaddisznók, bikák, mókusok, egerek és csigák vertek tanyát. Házi- és vadállatokkal, igaziakkal és képzeletbeli egyszarvúakkal és szfinxekkel teli a Vatikán központja.

Barbagallo hatvannégy állatfajtát számolt össze, még gyíkot is talált: amikor Gian Lorenzo Bernini a főoltár oszlopait kiöntötte, két gyík beleesett a forró bronzba, amely a mai napig őrzi az állatok formáját.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. január 24. 05:55
    „"Sandro Barbagallo a legnehezebben a macskát találta meg.-szájában egy magyar templom egérrel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isztambulban folytatódtak a tárgyalások az iráni atomprogramról

Szombaton folytatódtak a tárgyalások az iráni atomprogramtól Teherán és hat ország képviselői között… Tovább olvasom