Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Hosszú távú tűzszünetet kötött egymással Izrael és a Hamász

Az egyiptomi közvetítéssel megkötött, nem meghatározott idejű megállapodást mindhárom fél megerősítette.
Hosszú távú tűzszünetet kötött egymással Izrael és a Hamász - közölte kedden a palesztin radikális szervezet szóvivője Gázában.

A szóvivő szerint a felek "nyílt végű" (azaz nem meghatározott idejű) tűzszünetben állapodtak meg egymással.

Az egyiptomi közvetítéssel létrejött egyezség értelmében Izrael lazítani fog Gáza blokádján, és be fogja engedni a segélyszállítmányokat és az újjáépítéshez szükséges anyagokat a területre.

A megállapodás tényét név nélkül nyilatkozó egyiptomi tisztviselők is megerősítették a Reuters hírügynökségnek. Sajtóértesülések szerint a tűzszünetet várhatóan néhány órán belül fogják hivatalosan is bejelenteni.

Izrael ugyanakkor egyelőre nem kommentálta a híreket, Benjámin Netanjahu kormányfő szóvivője nem volt hajlandó reagálni az ezzel kapcsolatos újságírói megkeresésekre.

A megállapodás értelmében az övezet blokádjának további lazításáról, illetve egyéb vitás ügyekről a jövő hónapban kezdenek tárgyalásokat a felek.

A 2007 óta tartó gázai blokád feloldása a Hamász legfőbb feltétele volt a tárgyalások során. Ugyanakkor Izrael és Egyiptom is kockázatosnak tartja a gázai határ megnyitását, attól tartva, hogy az megkönnyítené a Hamász számára a fegyverekhez való hozzájutást.

A július 8-án kirobbant gázai konfliktusban több mint 2100 palesztin vesztette életét, Izrael 64 katonát és négy civilt vesztett. Az 1,8 milliós Gázában a helyi hatóságok szerint több mint félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából.

Az izraeli hadsereg már a tűzszünetről szóló hírek napvilágot látása után azt közölte, hogy csapást mért 15 "terrorista célpontra" a Gázai övezetben. A nap folyamán izraeli támadásokban legalább hat palesztin vesztette életét a gázai hatóságok szerint. Izraelre eközben 70 rakétát lőttek ki palesztin fegyveresek, az egyik támadásban tíz ember könnyebben megsebesült.

Mindhárom fél megerősítette a tűzszüneti megállapodástMahmúd Abbász palesztin elnök, a két fél között közvetítő Egyiptom, valamint az izraeli média is megerősítette, hogy a Gázai övezetben harcoló feleknek sikerült hosszú távú tűzszüneti megállapodást kötniük kedden.

A fegyvernyugvás egyiptomi közlés szerint hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) lépett életbe. Ezzel szemben izraeli értesülések szerint a tűzszünet helyi idő szerint éjféltől kezdődik.

Az MTI jeruzsálemi tudósítójának jelentése szerint hat óra előtt néhány perccel még rakétákkal lőtték a Gázai övezetből az azzal szomszédos izraeli területeket. Egy aknagránát kedd este megölt egy izraelit és megsebesített három másikat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb McDonald´s-t zárattak be Oroszországban

Az okok: sertéshús a marhahúsos hamburgerpogácsában, az üzemi helyiségek hiányos felszereltsége.… Tovább olvasom