Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Hősi halottá nyilvánította a miniszter az afganisztáni balesetben elhunytakat

Közúti balesetben meghalt két magyar katona, négy pedig megsérült kedd délelőtt Afganisztánban - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, melynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy magyar szakaszvezető válságos állapotba került a Mazari-Sarif városának katonai kórházába.

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint és az eddigi ismeretek alapján nem harci cselekmény vagy terrortámadás, hanem közlekedési baleset történt helyi idő szerint 12 óra 45 perckor Afganisztánban. A két elhunyt katonát, miután műveleti területen, feladatvégzés közben veszítették életüket, Hende Csaba hősi halottá nyilvánította. A honvédelmi tárca vezetője megalakította a kegyeleti bizottságot, amely a holttestek hazaszállításáról és temetéséről később dönt.

A honvédelmi miniszter egyelőre nem tudta megmondani, hogy a sérülteket mikor szállíthatják Magyarországra, ez az állapotuktól függ. Hende Csaba magyar idő szerint kedden délután videokonferencián tájékozódott az Afganisztánban szolgáló magyar katonák állapotáról, akik - mint mondta - "megrendülten, de méltósággal" fogadták a tragikus baleset hírét.

A Magyar Honvédség az elhunyt és sebesült katonák hozzátartozóit tájékoztatta a történtekről. A honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Hende Csaba a balesetről tájékoztatta a magyar köztársasági elnököt, a miniszterelnököt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az Afganisztánban szolgáló katonai sofőrök megfelelő kiképzést kaptak a legbiztonságosabbnak tartott amerikai páncélozott járművek vezetésére.

Olvasóink írták

  • 2. bojtár 2011. május 18. 09:58
    „Jani cenzúrázlak,de csak azért mert igazad van:)”
  • 1. janika 2011. május 18. 07:39
    „A magyar katonai vezetésnek teljesen mindegy, hogyan halnak meg a katonáik idegen érdekekért idegenbe kiküldött kiskatonák. felelősséget nem ismerik. Még azzal sem törődnek, hogy tudnak-e egyáltalán gépjárművet vezetni a katonák.
    Lényeg a hősi hatottak statisztikája. No mindjárt jön a cenzúra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamionban 513 illegális bevándorlót találtak Mexikóban

Két kamionban összesen 513 illegális bevándorlót találtak a rendőrök Mexikó Chiapas nevű, déli… Tovább olvasom