Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Horvátországot sokkolta az extábornokok hágai elítélése

Horvátország köztársasági elnöke pénteken kijelentette, hogy sokkolta az az ítélet, amelyben a hágai Nemzetközi Törvényszék súlyos börtönbüntetéssel sújtotta Ante Gotovina és Mladen Markac horvát extábornokokat a krajinai szerbek elleni hadműveletek idején elkövetett bűnökért.

Ivo Josipovic államfő így fogalmazott: "Mi nem kérdőjelezzük meg a honvédő háború és az Oluja (Vihar) elnevezésű akció legitimitását és legalitását". Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ítélet szerint a horvát extábornokokat "bűnszövetkezetben" elkövetett cselekmények miatt ítélték el. Leszögezte, hogy "a Horvát Köztársaság tiszteli és tisztelni is fogja a hőseit". A Vecernji list című horvát napilap honlapján is ismertetett állásfoglalásában az elnök kijelentette, hogy a honvédő háború az ítélettől függetlenül igazságos marad. "Tudjuk, hogy horvát oldalon is voltak bűnök, de biztos vagyok abban, hogy Horvátország védelmében nem volt szó bűnszövetkezésről".
Jadranka Kosor miniszterelnök is "elfogadhatatlannak" nevezte, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék "bűnszövetkezésben" elkövetett cselekmények alapján huszonnégy évre ítélte Ante Gotovina és 18 évre Mladen Markac volt horvát tábornokot. Az ítélet indoklásában civilek és civil célpontok elleni jogtalan támadásnak minősítették, hogy 1995 augusztusában Ante Gotovina elrendelte Benkovac, Knin és Obrovac lövetését.
A zágrábi parlament pénteken gyorsan befejezte ülését, hogy a képviselők követhessék az ítélethirdetésről szóló tv-közvetítést. A főváros központjában hatalmas kivetítőkön lehetett figyelemmel követni a hágai ítélet kihirdetését, amely után a sokezres tömeg spontán tüntetésbe kezdett, az embereket sokkolta a szerintük katasztrófával felérő ítélet. A hatóságok nyugalomra szólítottak fel, a rendőrség nagy erőkkel vonult fel a belvárosban. "Nem ismerjük el az ENSZ-bíróságot", "A háború folytatódik", "Jogos volt a honvédő háborúnk" - ilyen és ehhez hasonló jelszavak voltak hallhatóak Zágráb központjában.
Az interneten sem volt másképp: "Horvátországot ismét megfeszítették", "Ezzel mindannyiunkat elítéltek" - hangzottak a horvát kommentárok.
Az állami televízió különkiadásában jogászokkal igyekezett elemezni az ítéletet. A szakértők hamar egyező álláspontra jutottak: "A bíróság egyoldalú volt, a védelem egyetlen érvét sem akarta meghallani". "Az ítélet kihirdetése felért a vádirat felolvasásával" - hangzott a bírálat.
Gotovináék egykori küzdőtársai könnyes szemmel, de dacosan jelentették ki: "Büszkék vagyunk küzdelmünkre", most elítélt parancsnokaik a "hazát védelmezték". "Ma mindannyian vesztesek vagyunk" - mondták a horvát veteránok képviselői. "Most szívósaknak kell lennünk, hogy megőrizzük a horvát államot" - hangoztatták.
A közvélekedés szerint Horvátország 1991 és 1995 között "igazságos háborút" viselt szerb kisebbsége ellen, amely az ország harmadát "törvénytelenül bitorolta". Néhány napja még Kosor kormányfő is megismételte a tételt.
Az emberek azt mondják, hogy "az ellenség által elfoglalt terület visszahódításánál" minden eszköz jogos és megengedett volt. "Vagyis, Horvátország egy bűncselekményen alapul, az első elnök (az időközben elhunyt Franjo Tudjman) ennek a bűncselekménynek a vezetője volt" - idézett egy képviselőt a Jutarnji list című lap. A nyilatkozó így folytatta: "Az ítélet még csak említést sem tesz a szerbek agressziójáról. Mit kellett volna tennünk, megcsókolni az ellenséget?"
Zeljko Sacic, a Lucko terrorizmus-ellenes egység egykori helyettes parancsnoka, akit tanúként megidéztek a perben, úgy nyilatkozott, hogy az ítélet a horvátok egy újabb tragédiája. Felszólította az embereket, hogy vegyenek részt szombaton a zágrábi tömegtüntetésen, és ott döntsék el, miként legyen tovább. Rijekában szombat délelőttre a helyi veterán szövetség hirdetett meg demonstrációt.
Horvátország az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások befejezése előtt áll. A lakosságnak népszavazáson kell majd nyilatkoznia a csatlakozásról, és a szkeptikus hozzáállásra ez az igazságtalannak tartott ítélet még rá is erősíthet - vélték az első kommentárok. "Inkább Oroszországgal lépjünk unióra" - mondta keserűen Ivica Kapitanovic háborús veterán a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

Olvasóink írták

 • 13. meir 2011. április 18. 01:41
  „"rommel"!
  a Fogel csalad Itamar-ban sem akart kes altal meghalni!!!!
  Apa,Anya,egy 7eves fiu,egy 3 eves kislany,es egy 3 honapos kisbaba!!!
  A Yirushalaim-i buszrobbantasba meghaltak se akartak ugy meghalni!
  a harom kisiskolas akiket legeppisztolyoztak Neve Oz-ban,sem akartak ugy meghalni!”
 • 12. meir 2011. április 17. 13:17
  „11-es! amint beken hagynak minket,-(raketak tomkelege naponta,; minimum 25-50 kassam es grad-2!!)-mi is beken nhagyjuk oket!!
  ennyi!!”
 • 11. rommel 2011. április 16. 23:13
  „MEIR
  A PALESZTIN GYEREKEK SEM LAKNAK JÓL GOLYÓVAL !!!!!!!!!
  NEM LEHETNE INKÁBB BÉKÉN HAGYNI ŐKET ????????
  MEG A TÖBBI PALESZTINT !!!!!!!!!!!!!!
  KÖSZÖNETTEL : ROMMEL”
 • 10. SC 2011. április 16. 18:07
  „8. meir
  A halott gyerekeket nem kell műteni,akiket izraeli rakéták öltek meg,ezt ne felejtsd!2008!!!!!!!!!!!!!!!!!Ez gyilkosság,a többit szajkózd csak nyugodtan...A vacsorázó gyerekeket nem említed...Ugye a palesztinok nincsenek tele tankokkal?Ezt nehéz lenne megmagyaráznod...
  A humanitárius szempont az lenne,ha hagynátok őket békén élni a saját földjükön.
  Olvass izraeli lapokon kívül mást is,mint említettem,mert ott nektek azt írnak,amit ti olvasni szeretnétek,de az nem egyenlő az igazsággal!És írj úgy,hogy ne moderáljanak örökké:-)))Káromkodással nem mész semmire,az a faragatlan emberek ismertetője.
  Ja,és bárkit elviszek a kocsimmal a kórházba,nem egy nagy dolog ez,ez így normális.:-)Ezt hívják segítőkészségnek.És képzeld,mi olyan normális országban élünk,ahol a gyermekeknek alanyi jogon jár az egészségügyi ellátás.”
 • 9. meir 2011. április 16. 15:26
  „SC!
  -"ot palesztiant egy menekult taborban iskolas halt meg amikor bomba robbant fel"-
  1,;- az NEM bomba hanem egy hazilag barkacsolt Kassam raketa volt!
  2,;- a Kassam-ot es a Grad-II.-ot a palesztinok lodozik ki rank!!
  olyat es akkorat hazudozz csak,amit te magad meg kepes vagy el is hinni!!”
 • 8. meir 2011. április 16. 15:22
  „<moderálva> NALUNK mutenek szinte Minden palesztin gyereket INGYEN!!!!!!
  a Mi korhazainkba hozzak a katonaink a chek pointokrol INGYEN!!!
  nekunk Izraeli Allamolgaroknak NEM INGYENES SEMMI SEM!!Nekik humanitarius szempontbol az!!
  <moderálva>”
 • 7. SC 2011. április 16. 14:56
  „6. meir
  Az megrendelésre volt...Tőletek rendelték meg,tudod ilyen mocskos dolog a politika...Olvass zsidó újságokon kívül mást is...Ott talán igazat mondanak...
  Jól bántok a palesztin gyerekekkel?Hm...Emlékszel még 2008 év végére?Amikor sok sok kisgyermeket bombáztatok le!Hogy "örültek" a szüleik,hogy ilyen nagy gonddal "figyeltetek" rájuk...Nálunk ezt gyilkosságnak hívják,aljas indokból,előre eltervezettnek!!!
  "Öt palesztin iskolás életét vesztette, amikor bomba robbant egy menekült táborban az izraeli Gáza-övezetben. Palesztin hatóságok szerint a gyerekek halálát egy izraeli gránát detonációja okozta.2001"
  "Az izraeli hadsereg kiszélesítette hadműveleteit a Gázai övezetben: ma reggel páncélosok törtek be a Dzsabalija menekülttáborba, ahol heves tűzharc robbant ki. A hadsereg akciót megelőzően palesztin fegyveresek rakétákkal
  lőtték Sderot városát, ahol egy kisgyermek meghalt."2004
  "Négy palesztin gyerek halt meg Gázában
  2008. április 28. 21:00


  MNO
  Négy palesztin gyerek halt meg az izraeli hadsereg gázai övezetben végrehajtott akciójában. A család éppen ebédelt, amikor egy tanktalálat érte a házukat, az egy és az öt év közötti gyerekek azonnal meghaltak, az édesanyát súlyos sérülésekkel szállították kórházba. "
  Folytassam még?”
 • 6. meir 2011. április 16. 11:47
  „3-as/Vienna!!
  erdekes hogy arrol hogy az ARABOK megoltek a Gaza ovezetben nelrabolt Olasz Palesztinbarat "bekeharcos"-t, viszont melyen es szegyenlosen hallgatsz!!lapitasz mint kaka a fuben!!
  miert is???”
 • 5. meir 2011. április 16. 11:42
  „4-es!
  ha a horvatoknak Gotovina Hos volt,akkor mond mar hogy a szerbeknek Vojislav Seselj micsoda???
  beszeltek megint allatsagokat!!!!
  -------------------------------------
  3-as!!
  orulnel te ha a ti kormanyotok olyan jol banna a kolkeitekkel mint mi banunk a palesztin kolkokkel!!!
  <moderálva>,nem csak a Hamas,es az Islam Djihad propagandad!!”
 • 4. rommel 2011. április 16. 11:06
  „HŐS VOLT !
  ÉS AZ IS MARAD !
  AZ ITÉLET FELHÁBORITÓ !”
 • 3. vienna 2011. április 15. 23:41
  „Öreg, már megint a rombolás oldalán állsz.
  Tuti finomabban bántak velük, mint ti az arab kisgyerekekkel.”
 • 2. meir 2011. április 15. 20:54
  „1-eske!
  es mibol gondolod hogy a Horvat Usztasi-k "finomabban bantak volna a szerbekkel,mint a Szerb Csetnici-k a horvatokkal???”
 • 1. Pofátlan 2011. április 15. 19:38
  „A horvátok felháborodása jogos. Gotovina tábornokot méltán tartják a horvátok hősnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar munkaerőt vár az osztrák szállodaipar

Többezer betöltetlen állás van az ausztriai hotelekben.
Tovább olvasom