Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Horvátországba látogat a pápa

A Vatikánban gyakran ˝kis déli Lengyelországként˝ emlegetett, az EU-csatlakozás küszöbén álló Horvátországba látogat szombaton és vasárnap XVI. Benedek pápa, hogy az öreg kontinens keresztény identitásáról beszélve megerősítse a horvátokat abban: katolikus értékeiket, és kultúrájukat megőrizve is helyük van Európában.

A 90 százalékban katolikus népességű Horvátország ugyan már az uniós csatlakozások végső szakaszában tart, ám a gazdasági nehézségek és a bővítési tárgyalások lassúsága miatt az EU-ellenesség és az euroszkepticizmus egyre növekszik - méghozzá épp a legkatolikusabb körökben. Sokan attól tartanak, hogy ha "beolvadnak" Európába, akkor a gyakran a nemzeti kultúrával azonosított katolikus értékeik el fognak veszni.

XVI. Benedek vasárnap, a "családok ünnepe" alkalmából szabadtéri misét fog celebrálni, előző este pedig a fiatalok előtt beszél majd a kereszténység és Európa kapcsolatáról. Üzenete nem csak a horvátoknak, hanem egész Európának szól majd, hiszen XVI. Benedek korábban, éppen az új szentszéki horvát nagykövetet fogadva ostorozta az "amnéziás" európaiakat, akik visszautasítják a kontinens "vallásos gyökereinek valóságát". Zágrábot a pápa ugyanakkor arra buzdította, hogy "ne féljen határozottan felvállalni a vallási és kulturális identitását", és kerülje el a családokat fenyegető veszélyeket, utalva arra, hogy sok európai országban vannak az abortuszt, az eutanáziát és a válást lehetővé tevő törvények. XVI. Benedek arra is rámutatott, a Horvátországban található számtalan feszület ékes bizonyítéka annak, hogy a hazáért és az egyházért való elköteleződés összeegyeztethető.

Horvátországot történelmileg jó kapcsolatot ápol a Vatikánnal. A pápai állam már az EU-tagországok előtt elismerte a Jugoszláviából kiszakadt Horvátországot független államként, II. János Pál pápa pedig a balkáni háborúk után sokat tett azért, hogy a fiatal országot "európai" útra terelje, a békét és párbeszédet ajánlva megoldásként a továbbra is fennálló nemzetiségi ellentétekre. János Pál egyébként háromszor járt is Horvátországban, s ő avatta boldoggá a nácikkal szimpatizáló usztasákkal sokak szerint együttműködő Alojzije Stepinac bíborost. XVI. Benedeknek, aki Jadranka Kosor kormányfővel és Ivo Josipovic elnökkel is találkozni fog, pápaként ez az első útja a Balkánon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MKP: Összetartozunk

Június 4-e a magyar Nemzeti Összetartozás Napja, melyet tavaly fogadott el a Magyar Országgyűlés. Tovább olvasom