Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Horvátország: megkezdődött az EU-csatlakozás kampánya

Horvátországban megkezdődött az EU-tagságról szóló népszavazás kampánya, miközben a tagságot ellenzők a referendum elhalasztását követelik.
Horvátországban megkezdődött az EU-tagságról szóló, január 22-én rendezendő népszavazás kampánya, miközben a tagságot ellenzők a referendum elhalasztását követelik.

Vesna Pusic horvát külügyminiszter arra szólította fel honfitársait, erősítsék meg országuk helyét Európa szívében azzal, hogy megszavazzák az uniós tagságot. Hozzátette: az, hogy Horvátország politikailag is Európához tartozik, ahogy földrajzilag, történelmileg és kulturálisan eddig is odatartozott, a referendumon dől el majd.

Az EU-tagságot ellenzők ugyanakkor arra szólítottak fel a hatóságokat, hogy halasszák el a népszavazást. A Bizottság Horvátországért - Nem az EU-ra elnevezésű csoport szerdán azt követelte, hogy kezdjenek nyilvános párbeszédet a kérdésről, amelyben a tagságot támogatók és ellenzők egyenlő arányban lennének jelen.

A csatlakozást elvető csoport egy tagja, Roko Sikic szerint a kormány kampánya nem egy demokratikus párbeszéd, hanem egyszerű megtévesztés, hiszen a hátralevő kevesebb mint három hét nem elegendő a tagsággal összefüggő jelentősebb kérdések megvitatására. Csoportjuk egyébként január 14-re a fővárosba, Zágrábba EU-tagságot ellenző gyűlést hirdet, hogy a polgárokat tájékoztassa az uniós tagságot ellenző érveikről.

Horvátország december 9-én írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, aminek köszönhetőn az EU 28. tagállama lehet, várhatóan 2013 júliusában, ha azt a népszavazáson jóváhagyják, illetve, ha a 27 uniós tagállam ratifikálja az okmányt.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a horvátok mintegy 60 százaléka támogatná a csatlakozást a népszavazáson. Szlovénia 2004-es csatlakozása után Horvátország lehet a második EU-tagállam az egykori Jugoszlávia hat tagköztársasága közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fehér Ház az erőszak feladására szólította fel a tálibokat

A táliboknak fel kell hagyniuk az erőszakkal az afganisztáni békefolyamat elindításának… Tovább olvasom