Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Horvátország 2013. július 1-jétől csatlakozhat az EU-hoz

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozhat az Európai Unióhoz - értesült a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
A Zágrábbal folyó csatlakozási tárgyalásokért felelős, magas rangú brüsszeli diplomatákra hivatkozva az újság arról számolt be: az Európai Bizottság azt javasolja, hogy Horvátország 2013. július 1-jétől legyen az Európai Unió 28. tagállama. Horvátország uniós csatlakozásának előmozdítása a magyar európai uniós elnökség egyik legfőbb célkitűzése.

Az idézett diplomaták szerint az említett időpont olyannyira biztosra vehető, hogy már az a dátum szolgál az unió későbbi költségvetési terveinek alapjául. A szóban forgó tervek a többi között magukban foglalják a horvát belépés következményeit az Európai Unió pénzügyi "háztartására". A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek Zágrábbal. Az unió célja - a magyar elnökségi törekvésekkel összhangban - az, hogy azokat június végéig, azaz még a jelenlegi elnökség idején lezárják. Minderre reális esély van, az elmúlt időszakban ugyanis a tárgyalások felgyorsultak, több fontos fejezetet lezártak, és már csak két kisebb fejezet tisztázása van hátra.

A Welt am Sonntag által idézett diplomaták szerint az Európai Unió Horvátország esetében nem kívánja bevezetni azt az úgynevezett ellenőrző mechanizmust, amelyet a 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária esetében léptetett életbe. A horvát csatlakozást valamennyi tagállam parlamentjének ratifikálnia kell - fűzte hozzá a német újság. Néhány nappal ezelőtt tekintélyes német lapok még arról számoltak be, hogy a magyar elnökségi törekvések ellenére - néhány tagország ellenállása miatt - késedelmet szenvedhet a horvát csatlakozás.

Az akadályozó tényezők között első helyen az euró tartós válságát, a másodikon pedig a schengeni rendszer jövőjével kapcsolatban fellángolt vitát említették, hangsúlyozva: egyre több a kétely azt illetően, hogy Európa hogyan működjön tovább, és különösen akkor, ha még tovább növekszik az unió. Utaltak arra, hogy több tagállam - köztük Franciaország és Nagy-Britannia - a legszívesebben Horvátországot és Szerbiát együtt engedné be az "uniós klubba".

A német lapok szerint a remélt csatlakozás horvát "álomdátuma" 2013. január 1. volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrökkel csaptak össze az ellenzéki tüntetők Tbilisziben

Rendőrökkel csaptak össze ellenzéki tüntetők Tbilisziben vasárnap, a közszolgálati televízió… Tovább olvasom