Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Horvát kollégájával tárgyalt a magyar külügyminiszter

A horvát külügyminiszterrel folytatott kétoldalú tárgyalás bevezetése volt a nyolc nap múlva esedékes harmadik közös horvát-magyar kormányülésnek - mondta az MTI-nek Balázs Péter, aki szerdán a horvátországi Belováron (Bjelovar) találkozott Gordan Jandrokoviccsal.Telefonon adott nyilatkozatában a magyar külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy találkozójukkal egyfajta szélesebb nemzetközi összefüggésbe helyezték a küszöbön álló kormánytalálkozót.

Magyarázatként hozzátette, hogy a kormánytalálkozón alapvetően a két ország kapcsolatai lesznek napirenden, ők viszont a NATO-val, az Európai Unióval (EU), illetve a Balkánnal kapcsolatos kérdéseket is áttekintették.
Elmondta, hogy alaposan elemezték a horvát NATO-tagságból adódó feladatokat, és nagy hangsúlyt kapott Horvátország EU-csatlakozási folyamata is, amelyet Magyarország folyamatosan támogatott és támogat. Kijelentette, hogy ebben az ügyben jól haladnak a tárgyalások, és Horvátország már határozott lépéseket tett, hogy rendezze a Szlovéniával fennálló tengeri határvitát.

Balázs Péter elmondta, hogy tárgyaltak a két ország infrastrukturális kapcsolatainak fejlesztéséről is, például az energiarendszerek összekapcsolásáról. Megjegyezte, hogy szeretnék jobban hasznosítani az adriai kikötőket és olyan közlekedési folyosókat építenek ki, amelyek a két országon átvezetve összekapcsolnak minket a balkáni országokkal.

Kitért arra is, hogy mindkét ország kölcsönösen felelősséget érez és visel a Nyugat-Balkán sorsáért. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg más válságövezetek vonták magukra a világ figyelmét, a béketeremtés befejezésére sem irányul nagy figyelem, pedig véleménye szerint a boszniai vagy koszovói helyzet nem megnyugtató. Kijelentette, hogy Magyarország és Horvátország a jövőben Szerbiával közösen próbál majd fellépni a Nyugat-Balkán helyzetének stabilizálása érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szajan-Susenszk: 74 áldozat és tűzeset

A szibériai Szajan-Susenszki Vízi Erőműben szerdán megtalálták és azonosították az augusztus 17-én… Tovább olvasom