Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Hondurasban megkezdődtek a tárgyalások a válság megoldásáról

Hondurasban szerdán megkezdődtek az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) közvetítésével a tárgyalások az ország puccsista elnöke, és az elűzött államfő képviselői között a belpolitikai válság megoldásáról, ami nem ígérkezik könnyűnek.

A tucatnyi külügyminiszterből és -helyettesből, valamint a hatalomból eltávolított Manuel Zelaya elnök képviselőiből álló közvetítő csoport egy szállodában ült össze a jelenleg az országot vezető Roberto Micheletti megbízottaival. Valószínűleg abból a javaslatból indulnak ki, amelyet a korábban közvetítéssel megbízott Oscar Arias Costa Rica-i elnök dolgozott ki: Zelayát helyezzék vissza az állam élére, és alakuljon nemzeti egységkormány a november végén esedékes elnökválasztásig.
José Miguel Insulza, az AÁSZ főtitkára gyors megoldást sürgetett. "Nem azért vagyunk itt, hogy vitatkozzunk, hanem azért, hogy kézzel fogható megoldást találjunk a tarthatatlan helyzetre" - jelentette ki a televízióban is közvetített nyilatkozatában. A tárgyalások kezdete előtt tüntetés volt az amerikai nagykövetség közelében. A rendőrség könnygázzal oszlatta szét Zelaya mintegy 200 hívét.

Az előzetes nyilatkozatokból az derül ki, hogy Micheletti kész amnesztiát adni Zelayának, de a hatalomba való visszatéréséről nem tett említést. Zelaya viszont tárgyalni sem hajlandó e nélkül az engedmény nélkül. Az elnök egyébként Brazília nagykövetségén rejtőzik, ahol két hete kért menedéket, miután titokban visszaszökött az országba. Ha elhagyja a képviseletet, letartóztatják.

Az évek óta legsúlyosabb közép-amerikai válság június 28-án robbant ki, amikor Zelayát a katonák a legfelsőbb bíróság döntésére hivatkozva feltették egy repülőgépre, és külföldre száműzték. Az elnököt ellenfelei azzal vádolják, miszerint az alkotmány kijátszására készült, hogy a megbízatásának lejárta után is hatalmon maradhasson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajtaütés: több mint 50 tonna kábítószert foglaltak le

Több mint 50 tonna ópiumot és 1,8 tonna heroint foglaltak le egy közös akcióban az amerikai és az… Tovább olvasom