Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Hónapok óta tervezhette Rumsfeld menesztését Bush

Donald Rumsfeld védelmi miniszter menesztése hónapok óta napirenden volt az amerikai Fehér Házban a pénteki The New York Times szerint. Az iraki harcmezőről menekül el a távozó Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter - hallható azon a hangfelvételen, amelyen az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnyának vezetője beszélt.
A liberális lap értesülései szerint Bush már nyár végén lépéseket tett a hat éve miniszterként szolgáló Rumsfeld elmozdítása érdekében. A Pentagon vezetőjének leváltása a keddi kongresszusi választások előtt hetekkel eldöntött tény volt, a kérdés csak az időzítés volt.

A The New York Times névtelenséget kérő kormányzati forrásokra hivatkozva közölte: az elnök azért várt mostanáig a döntés bejelentésével, mert ha a választási kampányban közölte volna, politikai megalkuvással vádolhatták volna meg, amit el akart kerülni. Bush azt sem akarta, hogy úgy tűnjön, az ellenzék nyomására, mintegy az iraki háborúval szembeni bírálatok jogosságát elfogadva meneszti miniszterét.

A lapot tájékoztató bennfentesek szerint Bush már hónapok óta kényes egyeztetéseket folytatott Rumsfeld leváltásáról, mivel személye már a Republikánus Párton, sőt a Fehér Házon belül is ellentéteket szült, egyre többen úgy vélték, minisztersége nem erősíti a kormányzó párt népszerűségét. A Rumsfeld és Condoleezza Rice külügyminiszter közötti feszültség tavasszal a nyilvánosság elé is kikerült, miután a miniszter asszony egy alkalommal megjegyezte, Amerika ezernyi taktikai hibát követett el Irakban.

Bush állítólag sokáig kereste az utódot, akinek a személyére végül apja, George W. H. Bush volt elnök környezetéből érkezett javaslat. (Az idősebb Bush állítólag máig nagy befolyással van fia döntéseire.)

A Pentagon élén végrehajtott vezetőcsere kapcsán elemzők megjegyzik: az iraki háború ügye - amely az egyik meghatározó elem volt a választásokat megelőző amerikai választói hangulatban és a demokraták győzelmében - vélhetően ütközési pont lesz a Bush-kormány és a majdani kongresszusi demokrata vezetés között. Az elnök győzelemre törekszik, az ellenzék viszont az Irakból való kivonulást sürgeti, győzelem nélkül is.

A választások másnapján posztjáról lemondott Donald Rumsfeld védelmi miniszter a Kansasi Egyetemen mondott beszédében beismerte, hogy az iraki átalakulás nem megy "elég jól vagy elég gyorsan".

Washingtonban egyelőre George Bush várható magatartása is találgatások tárgya. Az amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy a kongresszusi választások eredményének fényében nyitott a demokratáktól érkező javaslatokra Irak ügyében, de csak akkor, ha azok elősegítik a győzelmet és hozzájárulnak a stabil demokratikus kormányzáshoz az arab országban. A VOA jelentése szerint Washington biztosítani igyekszik az iraki vezetést arról, hogy Amerika nem hagyja magára az országot.

Abu Hamza al-Muhádzsir, akit Abu Ajjúb al-Maszri néven is emlegetnek, az interneten közzétett hangfelvételen arról beszélt, hogy csoportjuknak 12 ezer felfegyverzett harcosa van és további 10 ezer vár arra, hogy az Irakban állomásozó amerikai csapatokkal felvehessék a harcot.

"A béna kacsának üzenem, ne rohanjon el úgy, ahogyan azt a védelmi minisztere tette, maradjon továbbra is a harcmezőn - mondta Abu Hamza al-Muhádzsir.

Az al-Kaida iraki szárnyának vezetője a lázadó szunnita csoportokat felszólította, hogy csatlakozzanak soraikhoz egy iszlám állam megteremtése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre nő a terrorveszély Nagy-Britanniában

"Súlyos, sőt növekvő" nagy-britanniai terrorveszélyt és tömegpusztító fegyverek felé forduló… Tovább olvasom