Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Holokauszt-túlélők beperelték a magyar államot

Holokauszt-túlélők és hozzátartozóik keresetet nyújtottak be csütörtökön Washingtonban a magyar állammal, illetve a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben.
Holokauszt-túlélők és hozzátartozóik keresetet nyújtottak be csütörtökön Washingtonban a magyar állammal, illetve a MÁV-val és a Rail Cargo Hungariával (a MÁV Cargo jogutódjával) szemben, azzal a váddal, hogy a második világháború idején együttműködtek a nácikkal a zsidók kiirtásában.

A kereset szerint a magyar állam, illetve a két vasúti társaság elkobozta a zsidók vagyonát, valamint gettókba és nácik által megszállt Lengyelország és Ukrajna területén található koncentrációs táborokba szállította őket, ahol százezrek pusztultak el közülük. "A magyar holokauszt áldozatai nem akarnak mást, mint ami megilleti őket - kárpótlást és vagyoni visszatérítést azokért az atrocitásokért, amelyeket az alperesektől elszenvedtek" - hangoztatja a Washingtont magában foglaló Columbia kerület szövetségi bíróságán benyújtott kereset.

A felperesek, akik nem neveztek meg konkrét kárösszeget, azt kívánják elérni, hogy esetüket olyan gyűjtőkeresetként ismerjék el, amelyet legkevesebb 300 azonosított túlélő nevében nyújtottak be, de amelynek a dokumentum szerint akár 5000 tagja is lehetne.

A felperesek - amerikai, kanadai, ausztrál és izraeli lakcímmel rendelkező emberek - ügyvédje, Chuck Fax szerint a követelés összege elérheti a több tízmillió dollárt, vagy annál többet is. Mint mondta, a felperesek követelés nem évült el, mert Magyarország még nem kárpótolta a túlélőket és családtagjaikat és nem szolgáltatta vissza nekik vagyontárgyaikat.

Az ügyet két szövetségi jogszabályt alapján indították el. Az egyik kivételeket tesz lehetővé a külföldi állam mentességről rendelkező törvény alól, a másik pedig az amerikai állampolgársággal nem rendelkező személyek számára biztosít lehetőséget arra, hogy az Egyesült Államok területén külföldi magánszervezetek ellen eljárást kezdeményezzenek .

A MÁV ellen idén február 9-én Chicagóban nyújtottak be hasonló keresetet, amelynek alapján április 22-én formailag meg is kezdődött a tárgyalás. Azt az pert 95 személy kezdeményezte. A felperesek 1944-es értéken számolt 240 millió dollár vagyoni kár, ezenfelül egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. A vád szerint a MÁV "tudatosan biztosított szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között" 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, ezenkívül megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.

MÁV elleni kártérítési perhez kapcsolódva március 25-én több bank, köztük magyarországi pénzintézetek ellen nyújtottak be keresetet be Chicagóban. A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, a MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt bank elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek vagy jogelődeik részt vettek a népirtásban, és bűnrészesek voltak benne, kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a náluk őrzött vagyont. A felperesek, "a banki lopás holokausztáldozatai" 1944-es árfolyamon számolt 2 milliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt.

A két chicagói perben a bíró személye és a felperesek jogi képviselete is megegyezik. A washingtoni eljárást egy másik jogi iroda kezdeményezte.

Olvasóink írták

107 hozzászólás
 • 107. meir 2010. október 28. 17:59
  „106-os!
  ha a jobbiknak szerinted szabad eloskodni,akkor mindenkinek szabad!!
  ezt hivjak ugy,; DEMOKRACIA!!”
 • 106. AntiFricc 2010. október 28. 16:19
  „104
  Mert a zsidó politikusok nem élősködnek? LMP 90%-a? Msz(m)p héber szárnya, kezdve Lendvai Gyöngytyúk Ildikóval?
  Vona legalább tesz valamit. Azt, hogy jól vagy rosszul, ítélje meg mindenki maga.”
 • 105. vonLichthofen 2010. október 28. 14:35
  „98 meir,
  ez a megkülönböztetés/diszkriminácio a disznók ellen vallási eredetű, gazdasági okai vannak vagy csak nem bírjátok a malacok visítását?
  Ha az alapja vallási, akkor az országod nem DEMOKRÁCIA ahogy másutt állítottad, hanem teokrácia, amelyik kizárja és megkülönbözteti a disznóevőket a disznót elutasítóktól az utóbbiakat preferálva.
  Továbbá - aTalmud kijelenti, hogy goyt megölni nem bűn, sőt jótett. Nem lehetne ugyanilyen engedményeket hozni, hogy az éhhelhalás határán ehessenek a zsidók disznóhúst /Bone in Pork Chops with Red Wine Poached Pear and Horseradish Mashed Potato - jellegzetes orosz étel/

  Szóval ez a Yiddele elmegy a Rabbihoz.
  Rabbi, miként lehet az, hogy mi zsidók nem ehetünk disznóhúst?
  A Rabbi megvakarja vereses szakállát -fölnéz az égre mintegy segítségül és azt mondaja.
  Mi nem ehetünk?”
 • 104. meir 2010. október 28. 14:16
  „104-es!!
  igy igaz!
  mar Vona is megmondta ott nalatok!!
  -"a legnagyobb eloskodo a politika"-!! mivel is foglalkozik Vona Elvtars??
  aki szemelyesen egy Politikai Part vezere!!!most eppen a Magyar Parlamentben ul -(kivaloan jo penzert!!!!)-
  es POLITIZAL, - Ergo,; ELOSKODIK!!!”
 • 103. meir 2010. október 28. 00:34
  „101-es!
  semmit!!
  van ott novenyi etel lehetoseg is!!meg a tengerben hal!!
  lehet mi zsidok elelmesebekk vagyunk??
  --------------------------------------------------------
  <moderálva>
  102-es!
  akkor az On zsido ormestere egy Laikus zsido volt!!Mellesleg a us army egysegcsomagokban-(amit etkezeshez adnak fronton)-igenis van kosher!!mar ettem en is olyat!!
  ra van irva pl,; No Porc,vagy No Meat!!”
 • 102. szabo1936 2010. október 27. 23:24
  „#99
  Negative
  A US Army ban nicsen kosher konyha ot mindenki egyforma etelt eszik,fotisztek,tisztek,altisztek es a kozkatonak.Engem 21 evig etetek nekem ne mondja ezt a hulyeseget.A zsido szarmazasu szazadosom ugyan azt a zsiros disznohusbol keszult konzervet ete a Vietnami dzsungelba mint en.
  #100 Ez a hozzaszolas nem erdemel valaszt!”
 • 101. nagyfulesbagoly 2010. október 27. 21:02
  „meir.
  mit tennél ha hajótörést szenvednél és egy olyan lakatlan szigeten érnél partot ahol csak vadmalacok élnének?”
 • 100. fortuna54 2010. október 27. 20:34
  „Szabó úr ezt nagyon jól tudja,hiszen mosogató katona volt,mindkét hadseregben.”
 • 99. meir 2010. október 27. 18:06
  „Szabo Ur!
  kimaradt az elobbibol!
  tehat az On kerdese a "disznosajt"tal kapcsolatban,nem mas mint egyszeru es igen olcso provokacio csupan!!
  Viszont ugy az U.S.ARMY,mint a BUNESWEHR konyhakon Van kimondottan Kosher konyha!!
  Remelem ezt a tenyt nem szandekozik letagadni!?”
 • 98. meir 2010. október 27. 18:03
  „Szabo Ur!
  annyit illene tudnia hogy Izraelben TILOS a Sertes tenyesztes!!!
  Sem az Izraelitak sem a Moszlimok NEM turik meg!!
  a Keresztenyek mint a Kopt-ok,es mas Kereszteny agazat vallasuak,Kizarolag vagott hus behozatalara kaptak engedelyt!!!-es azt is csak vakuum csomagolasban!!
  Egyetlen uzlet reszere sincsen engedely ennek arusitasara!!
  Hiszi vagy sem a Nem zsido katonak NEM kapnak ilyen husbol!!Nekik a Baromfit,vagy Marha hust adjak ugyanugy mint a tobbieknek!! NINCS Kereszteny konyha kulon nekik!!”
 • 97. szabo1936 2010. október 27. 16:36
  „#96 Azt gondoltam,hogy bekeben hagy engem?
  Nem minden zsido ember valasos es meg a nem kosher eteleket is szeretik.Nekem egyszer volt egy szoba tarsam SgtCohen aki mindent megevet.Havonta szoktam diszno labakat fozni es erosen fuszerezet rizsa ecetben 5 hat napig taroltam mielot elkezdtuk enni az a Cohen azt ugy szerete,hogy utana meg az ujait is megnyalta.Na meg a disznolabak fele arat mindig ki is fizete.Es nem o volt egyedul ilyen akit ismertem.”
 • 96. meir 2010. október 27. 16:00
  „94-es!!
  Melyik egysegben szolgaltal? mikor?jomagam; Motti Gur alatt a Givati Brigadban a 68-as esemenyek-kor,
  aztan mar tulokoros voltam Tartalekosnak!!
  <moderálva>”
 • 95. szabo1936 2010. október 26. 22:44
  „# 94 barbarella
  Adnak diszno-sajtot a nem zsido katonaknak?”
 • 94. barbarella 2010. október 26. 13:46
  „Önkéntes voltam az izraeli hadseregben, és nem is vagyok zsidó. Ehhez mit szólnak, Uraim? Ja, és nő vagyok.”
 • 93. meir 2010. október 26. 13:42
  „attol hogy "moderaltatok" a hir IGAZ marad!!!”
 • 92. elemér 2010. október 24. 15:23
  „Én csupán tisztázni akartam az örmester urnak a status quo-t, amire célzott. Mi soronkivül mint menekültek érkeztünk az USA-ban. Neki mint hazátlannak a munkatáborban kellet elösször szolgállni évekig, és utána érkezett az igéret földjére.”
 • 91. elemér 2010. október 24. 11:26
  „Kössz hogy ezt tisztáztad nekem, mert igy csak kevés embert használltak. Eisenhower azt mondta, mikor Roma idegeneket használlt megbukott. Megértem hogy félreállt a szád, hogy mi soronkivül jutottunk az USA-ban, és megelöztünk. Szabó örmester aki karrier katona volt (Quartermaster) nem igy kezdte. Magyar katonaság, szökés, Francia idegen légio és utána az USA katonaság. Ez volt a norma, és ma haptárba ugorhatnak neki a Balatonon ha még él. Én már az ellemit is az USA-ban végeztem és nekem az egyetemet is fizette a katonaság. Remélem megérted hogy mit akarok mondani. Life is just a bowl of cherries.

  http://www.youtube.com/watch?v=Ve_gl_uU4bQ&feature=player_embedded#!”
 • 90. szabo1936 2010. október 24. 03:37
  „... Elemer
  Te nem halotal a Lodge act rol.Senator Lodge rol beszelek.Az egy olyan torveny volt,hogy az US Army toboroz katonakat a DP lagerokbol magyarokat,cseheket,lengyeleket,albanokat.Jugoszlavok es Romanok nem jeletkezhetek.Nekunk 5 evre kelet alairni es semifele angol tudasra nem volt szukseg.En Nemet Orszagban Frankfurt am/Main ba kezdtem a katonasagot 1957 tol 1978 ig.Elote pedig nem mosogatam meg festetem hanem a US Army labor Serviceben egy lengyel companiban voltam fegyveres or.Aba igazad van,hogy a DP lagerokbol majdnem lehetetlen volt kivandorolni Amerikaban.De katonanak jelentkezni nem volt problema igy en mint katona mentem a USA ba egyenruhaban es nem ugy mint egy REFUGE.Remelem,hogy most megerteted mit akarok mondani.A US Army ban tob ezer magyart toboroztak Europaban minden fele nyelv tudas nelkul mi ugy tanultunk meg angolul,hogy monkey see,monkey do.Az is igaz,hogy nagyon kevesen maradtunk akik lehuztak a nyugdijig.”
 • 89. elemér 2010. október 24. 01:45
  „Szabó az lehetséges hogy mosogattál a konyhán, vagy takaritottál, festettél, stb. Tudnillik ilyesmire használltak ott külföldieket az amcsik.”
 • 88. elemér 2010. október 23. 23:57
  „.... Szabó
  Szabó ez nem vita, de magyarázd meg nekem, hogy lehettél te katona az USA hadseregben olyan gyorsan ? Évekig vártak a DP-sek hogy az USA-ba kerüljenek. Tehát nekem logikus, hogy te csak utánunk jöhettél az USA-ban, mivel nemvoltál Einstein. Ezután lehetsz katona. Na meg valami angoltudás is kell oda. Ehez is idöbe tellik.

  Elemér, Vietnam Veteran”
107 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset történt a bécsi vidámparkban, ketten súlyosan megsérültek

Baleset történt a bécsi Práter vidámparkjának hullámvasútján csütörtök este: a különös ütközésben… Tovább olvasom