Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Holokauszt-emléknap: Auschwitzba látogattak a túlélők és az izraeli kormány

Minden idők eddigi legnagyobb izraeli küldöttsége, s azon belül a kneszet majd fele vesz részt a nemzetközi holokauszt nap auschwitzi megemlékezésein, közölte az izraeli közszolgálati rádió hétfőn.
A százhúsz tagú izraeli parlament ötvenöt képviselője, köztük hat miniszter utazott Lengyelországba az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóján tartandó megemlékezésre. A delegációt közösen vezeti a parlamenti kormánykoalíciót irányító Jarív Levin és az ellenzék elnöke, Jichák Hercog.

„Emlékezni és emlékeztetni, tanulni és tanítani, emlékmécsest gyújtani és egy rövid imát, az emlékezés imáját elmondani utazunk", mondta Hercog még Jeruzsálemben.

A több mint kétszázötven fős küldöttséggel utazik huszonnégy túlélő is családtagjaik kíséretében, valamint a legfontosabb állami vezetők, bírák és a jeruzsálemi holokausztmúzeum, a Jad Vasem igazgatója.

A népes izraeli delegáció két repülőgépen érkezik Krakkó katonai repülőterére, ahonnan autóbuszokon viszik őket az egykori haláltábor helyén lévő emlékhelyhez. Ott megtekintik az egyik barakkban létrehozott kiállítást, majd emlékünnepségen vesznek részt.

Holokauszt-emléknap: Auschwitzba látogattak a túlélők és az izraeli kormány - az MTI felvételei.

Este Krakkóban az izraeli képviselők és a külföldi kormányok küldöttei a lengyel parlamenttel együttes ülésen vesznek részt. Az ENSZ kilenc éve szavazta meg, hogy január 27-e, az Auschwitz–Birkenau tábor felszabadulásának évfordulója nemzetközi holokauszt-emléknap legyen.

Izraelben jelenleg a nácik és szövetségeseik üldöztetéseinek mintegy 193 ezer túlélője él. Az 1953. után érkezettek közül mintegy 35 ezren nem részesülnek semmiféle kárpótlásban vagy segélyben sem a németek, sem az izraeli kormány részéről, hívta fel a figyelmet helyzetükre az évforduló kapcsán az egyik túlélőket tömörítő szervezet vezetője.

Különféle kormányzati segélyekben - pénzügyi vagy orvosi kezelésüket segítő támogatásban - részesülnek a túlélők közül 123 ezren. Átlagos életkoruk 85 év, a statisztikák szerint minden negyvenöt percben távozik egyikük az élők sorából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vészhelyzet Romániában a havazás miatt

Vészhelyzetet hirdetett ki hétfőn a román kormány a délkelet-romániai Buzau, Braila és Vrancea… Tovább olvasom