Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Hollandiában bevezetik a marihuánaigazolványt

A holland kormány pénteken megerősítette, hogy várhatóan ősztől bevezetik a "marihuánaigazolványt", amivel zártkörűvé válnak a gyengébb kábítószereket legálisan árusító kávéházak.

A kormány már huzamosabb ideje tervezi, hogy a drogárusítás engedélyével rendelkező kávéházakat zárt klubokká alakítják, amelyek tagjai egy évre kapnak igazolványt. A hágai elképzelés szerint csak holland állampolgárok válthatják ki az igazolványt, de - mint az NRC Handelsblad holland újság honlapja beszámolt róla - ezzel a kormány megvárja az Államtanács állásfoglalását.
Mark Rutte miniszterelnök a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy hadat üzennek a drogtermesztéssel összefüggő szervezett bűnözésnek.
"2014 végére a bűnszövetkezetek 40 százalékát föl kell göngyölíteni" - mondta Rutte, aki beszélt arról is, hogy előbb Dél-Hollandiában vezetik be a rendszert, amelyet később terjesztenek ki Amszterdamra is.
Ivo Opstelten belbiztonsági és igazságügyi miniszter elmondta, hogy a kávéházaknak legfeljebb 1000-1500 tagjuk lehet.
A kormány úgy véli, ha külföldiek is kiválthatják az igazolványt, akkor a kávézóknak dönteniük kell, hogy az alkalmi drogturistáknak vagy a hazai törzsközönségnek adnak-e igazolványt, amivel automatikusan kiszorulnak a külföldiek.
Sok település önkormányzata ellenzi a marihuánaigazolványt. Attól tartanak, hogy ezzel nem szabadulnak meg a főként német és francia drogturistáktól, akik már most is temérdek problémát jelentenek a határ menti településeknek, de a jövőben majd az illegális kereskedelmet erősítik.

Olvasóink írták

  • 2. Csetneky 2011. május 27. 21:25
    „háté

    A cikk alapján szerintem éppen az ellenkezőjét igyekeznek elérni. Éppen ideje lenne!”
  • 1. háté 2011. május 27. 21:11
    „Európa drogosodik, - ez kel a cionista bagázsnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légszenyezettségi térkép

A légszennyezés legfőbb "mozgó" forrásait, így a közlekedést és a repülést első alkalommal bemutató… Tovább olvasom