Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Holdújévi tűzijátékok: Peking ismét szmogban

A kínai holdújév ünnepét lezáró lampionünnephez kapcsolódó heves tűzijátékozás és petárdázás ismét súlyosan szennyezetté tette a levegőt a kínai fővárosban.
A kínai holdújév ünnepét lezáró lampionünnephez kapcsolódó heves tűzijátékozás és petárdázás ismét súlyosan szennyezetté tette a levegőt a kínai fővárosban - jelentette hétfőn a helyi média.

Vasárnap a PM2,5 mutató, vagyis az egészségre különösen veszélyes 2,5 mikron átmérőjűnél kisebb finom porszemcsék koncentrációja egy köbméter levegőben átlagosan elérte a 300 mikrogrammot, ami az országos határérték négyszerese. Ráadásul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kínai határértéknél sokkal kevesebbet ajánl határértékül: napi átlagban legfeljebb 25 mikrogrammot.

A januári súlyos szmogok által kiváltott hatósági felhívás hatására Pekingben február 9-től 15 napon át a szokásosnál érezhetően kevesebb volt a tűzijátékozás. Összesen 370 ezer doboz pirotechnikai eszköz fogyott el, 200 ezerrel kevesebb, mint a tavalyi tavaszünnepen.

Az országos meteorológiai intézet vasárnap szmogriadót rendelt el, s a négyes fokozatú skálán a második legalacsonyabb szintű figyelmeztetést léptette érvénybe elsősorban Közép-, Kelet- és Észak-Kínában. Az intézet a levegőminőség romlása miatt arra kérte a lakosságot, hogy lehetőleg tartózkodjon zárt térben.

Sajtójelentések megerősítették, hogy pénteken találkoztak a kínai és a japán kormány képviselői, s tárgyaltak a térségi levegőszennyezés enyhítésére teendő közös erőfeszítésekről. Tokió hasonló megbeszélést tervez Dél-Koreával is. A három ország környezetvédelmi minisztere májusban tartja éves találkozóját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas lavinaomlás Horvátországban, egy hegymászó meghalt

Életét vesztette egy horvát hegymászó a horvát-boszniai határon fekvő hegyvidéken történt hatalmas… Tovább olvasom