Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Hodorkovszkij Medvegyev támogatására szólít fel

Mihail Hodorkovszkij, az egykori Yukos (Jukosz) olajipari konszern börtönben lévő volt főrészvényese szerdán Dmitrij Medvegyev elnök modernizációs törekvéseinek támogatására szólított fel.
Oroszország egykor leggazdagabb embere a Handelsblatt című német lapnak adott interjújában - amely Hodorkovszkij honlapján olvasható -, rámutatott: "Abból indulok ki, hogy ez Dmitrij Medvegyev őszinte álláspontja, és úgy vélem, a társadalomnak és az elitnek aktívan támogatnia kell az elnököt, nem pedig hervadtan szemlélődnie".

Hodorkovszkij szerint "az orosz gazdaság és irányítási rendszer megragadt a XX. század közepén, a gazdaság iparosítottságának foka és a túlzott központosítás nem hatékony a mai társadalomban". Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ha szabadlábra kerül, elsősorban a családjával szándékozik foglalkozni, szakmai téren pedig az alternatív energia és az oktatás-képzés foglalkoztatja. "Biztosan tudom, hogy mivel nem fogok foglalkozni: a kőolajiparon túljutottam" - mondta. Szólt arról is, hogy az ellene most felhozott vádak, valamint azok, amelyek alapján egyszer már elítélték, sehogyan sem hozhatók összhangba.

Korábban 8 évi szabadságvesztésre ítélték azon a címen, hogy a Yukos nem fizette ki adója egy részét. Most hatalmas összegű pénzmosás mellett azzal vádolják, hogy ellopta a Yukos összes olaját. Hodorkovszkij szerint ha a Yukos fizetett adót, akkor nyilván el is adott olajat, az eladott olajat pedig ő nem lophatta el. Az ellene most folyó második perről szólva kijelentette: egyes hivatalnokok, akik meggazdagodtak tulajdona szétlopkodásából, így próbálják elodázni szabadlábra kerülésének időpontját.

Ha bűnösnek találják, az egykori olajmágnásra a most folyó második perben akár újabb 15-20 évet is kiszabhatnak. A második Hodorkovszkij-per kimenetelét általában a medvegyevi liberalizálás próbakövének tekintik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína 1 milliárd dollár hitelt nyújt Fehéroroszországnak

Kína 1 milliárd dollár kedvezményes kamatozású hitelt nyúlt Fehéroroszországnak - jelentette be… Tovább olvasom