Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Hivatalba lépett Vajdaság új koalíciós kormánya

Az egyik alelnök Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A kormány délelőtt letette az esküt, s ezzel hivatalába lépett.
A vajdasági parlament csütörtökre virradó éjszakai maratoni ülésén 88 szavazattal 24 ellenében megszavazta a tartomány új koalíciós kormányát, amelynek élén Bojan Pajtics, a Demokrata Párt alelnöke áll, aki eddig is e funkciót látta el. Az egyik alelnök Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A kormány délelőtt letette az esküt, s ezzel hivatalába lépett.

A 86 képviselő támogatásával kormányfővé választott Pajtics parlamenti expozéjában a priroitások között a tartomány gazdaságának és mezőgazdaságának erősítését, új munkahelyek megnyitását, a nagyberuházások fokozását és a hatékonyabb egészségvédelmet jelentett be. Az új vajdasági kormány megerősíti a tartomány helyzetét, fejleszti autonómiáját, rendelkezni fog a tartomány pénzével és vagyonával, munkálkodni fog a helyi önkormányzatok fejlesztésén. Azon lesz , hogy a Vajdaság fejlett európai régióvá váljon.

A tartományi kormánynak 19 tagja, 17 titkára (minisztere) van. Az összesen négy alelnök közül három egyben tárcavezető is. Pásztor István a gazdasági tárcát irányítja. Rajta kívül még két VMSZ-es tagja van a kabinetnek. Jeges Zoltán az oktatási titkárság, Korhecz Tamás pedig a kisebbségi titkárság élén maradt. A kormánynak van még egy magyar tagja, Csengeri Attila, az egészségügyi tárca vezetője, de ő a Demokrata Párt színeiben jutott be a kabinetbe.

A kormánykoalíciót a Demokrata Párt vezette Európai Vajdaságért pártszövetség, a Magyar Koalíció (MK), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) alkotja. A demokratáknak egyedül is meglett volna a kormányalakításhoz szükséges többségük, ám a kormánykoalícióba invitálták a két hagyományos szövetségest, az MK-t és az LSV-t, s e pártok fontos tisztségeket is kaptak a kormányban. Az országos szinten történt alku következményeként a szocialisták is kormányra jutottak a Vajdaságban, az energiaügyi tárcát kapták meg. A kormányt 91 képviselő támogatja a 120 tagú parlamentben, ami nem kétharmados, hanem háromnegyedes támogatottságot jelent.

A tartományi képviselőház ezt megelőzően elnökévé választotta Egeresi Sándor 44 éves topolyai jogászt, a VMSZ tisztségviselőjét, aki az előző megbízatási időszakban a testület alelnöki tisztjét látta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turistabuszra nyitottak tüzet Jordániában

Hat turista megsérült, amikor tüzet nyitott egy fegyveres az őket szállító buszra a jordán… Tovább olvasom