Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Hindu zarándoklat: halálra tapostak 36 embert a tömegben

Súlyos szerencsétlenség árnyékolta be a világ legnagyobb vallási ünnepét, a hindu Kumb Melát.
Súlyos szerencsétlenség árnyékolta be a világ legnagyobb vallási ünnepét, a hindu Kumb Melát, miután vasárnap este 36 ember halt meg egy tolongásban - közölték hétfőn az indiai hatóságok.

A zarándoklat helyszínén, az észak-indiai Alláhábádban egyedül vasárnap több mint 30 millióan mártóztak meg a Gangesz vizében. A szerencsétlenség ezt követően történt a város pályaudvara közelében, ahol nagy tömegben torlódtak össze a hazafelé induló zarándokok - jelentette a PTI indiai hírügynökség.

A vasárnap éjjeli beszámolók még 22 halálos áldozatról és 15 válságos állapotú sérültről szóltak. Hétfőn a közép- és észak-indiai vasutak szóvivője, Amit Malvija közölte az új adatokat. Az 1,2 milliós város központi állami kórházának vezetője, P. Padmakar 31 halottról és további legkevesebb harminc sérültről beszélt a sajtónak. A halálos áldozatok között 23 nő van - mondta.

Televíziós beszámolók szerint egy gyalogos híd egy szakasza omlott le az alláhábádi pályaudvaron, ez okozott pánikot a tömegben, amely a tolongásban sokakat halálra taposott.

Helyi tisztségviselők korábban azt mondták, hogy egy híd korlátja omlott le a rajta pihenő tömeg alatt. Pavan Kumar Banszal indiai vasútügyi miniszter pedig úgy vélekedett, hogy a folyóparton feltorlódott hatalmas tömeg okozhatta a szerencsétlenséget.

Szemtanúk ezzel szemben azt mondták a helyi médiának, hogy a rendőrség durva fellépése, botozása okozott pánikot a tömegben, ahol többeket agyontapostak, a mentőknek pedig órákig tartott, amíg meg tudták közelíteni a baleset helyszínét. Több áldozat ez alatt halt bele sérüléseibe.

Az 55 napon át tartó Kumb Melá a világ legnépesebb vallási ünnepe, és a csillagok állása szerint a Gangeszben való rituális megmártózáshoz idén a mostani vasárnap kínálkozott az egyik legkedvezőbb alkalom.

A kétezer éves múltra visszatekintő Kumb Melát, a "korsóünnepet" 12 évente négyszer rendezik meg a hindu csillagjósok által legkedvezőbbnek talált időpontokban négy váltakozó helyszínen. Az ünnep azzal a hindu mítosszal függ össze, amely szerint az istenek összevesztek a halhatatlanság nektárját tartalmazó korsón, amely tusakodásuk közben eltört, és tartalma a földre hullt négy Gangesz menti szent helyen.

A bűnöktől való megtisztulás mellett a hívők azt várják a Gangeszben való megmártózástól, hogy megtöri az élet-halál-újjászületés körforgását, és egyesíti őket Brahmával, az egyetemes istenséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven lakóházat rombolt le a tornádó

A beszámolók szerint az óránkénti 79-160 kilométeres szélvihar tucatnyi személyautót is megrongált. Tovább olvasom