Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Hidak Európa Népei Között - kiállítás az Európai Parlamentben

A magyarok és a pannon térség más népei közt mintegy hidat képeznek azok az alkotóművészek, akiknek a kiállítása, illetve azok a történelmi személyiségek, akiknek a bemutatása - Surján László néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő szervezésében - keddtől csütörtökig tekinthető meg az EP brüsszeli székházában.

A tárlaton egyfelől három neves képzőművész szobrai és érméi láthatók. A korondi származású Józsa Judit terrakotta kisplasztikái, Lebó Ferenc győri éremművész érméi, valamint a vereckei hágós emlékművet készítő, ruszin-magyar származású Matl Péter szobrai Szent István azon üzenetét tolmácsolják, miszerint "az egynyelvű és egyszokású ország esendő" - olvasható a kiállítás anyagának ismertetőjében. Másfelől olyan személyeket mutat be a kiállított anyag, akik közül egyesek idegenből jöttek, de Magyarországon tevékenykedtek, mások magyarnak születtek, de külhonban alkottak.

A bemutatottak közt szerepel például Árpádházi Szent Erzsébet, Kapisztrán Szent János, Bél Mátyás, Salkaházi Sára, Kőrösi Csoma Sándor. Üzenetüket a mai európai terminológiával mutatják be az érdeklődőknek. Az ismertető szerint a bemutató célja, hogy ezek a példaképek erősítsék az összetartozás érzését, járuljanak hozzá a közös regionális identitástudat elmélyüléséhez. A kiállítás már keddtől látható, de a megnyitó ünnepséget szerda este rendezik. Az ünnepségen a felvidéki Csiba Júlia énekel. A megnyitóval egybekötött borkóstoló ugyancsak az emberek közötti hidakat, a regionális összefonódást tükrözi - Mauerer Oszkár szerémségi, Bussay László Mura-vidéki és Györgykovács Imre Somló-hegyi boraiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új arcot kapott egy csimpánztámadásban megsérült nő Amerikában

Húszórás transzplantációs műtéttel új arcot kapott az Egyesült Államokban egy nő, akit két éve… Tovább olvasom