Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Heves harcok zajlanak Jemenben

Majdnem ötvenen haltak meg a dél-jemeni Áden ellen végrehajtott újabb légicsapásokban és a város elfoglalásáért vívott heves harcokban.

Majdnem ötvenen haltak meg, többségükben síita húszi lázadók a dél-jemeni Áden ellen végrehajtott újabb légicsapásokban és a város elfoglalásáért vívott heves harcokban - közölte pénteken a város egy kórházi illetékese.

Elmondása szerint a húszi lázadók és az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű csapatok soraiból 29-en vesztették életüket az állásaik ellen péntekre virradó éjjel végrehajtott légicsapásokban. Az Abed Rabbo Manszúr Hádi jelenlegi elnököt támogató erők pedig tíz embert vesztettek az utcai harcokban, amelyeknek a civilek körében tíz halottja és 59 sebesültje volt.

Helyi lakosok közben arról számoltak be, hogy a szaúdi vezetésű arab koalíció harci repülőgépei csapást mértek több, a húszi lázadóknak utánpótlást szállító gépkocsioszlopra, amelyek az Ádentől északra fekvő Abiján és Lahdzs kormányzóságból érkeztek.

Jemen második legnagyobb városának, a déli Ádennek a birtoklásáért hetek óta heves harcok folynak.

Szaúdi források előző nap azt jelentették, hogy a jemeni síita lázadók első ízben intéztek támadás Szaúd-Arábia területe ellen, de támadásukat visszaverték, jelentős veszteséget okozva nekik. A szaúdi külügyminisztérium csütörtök késő esti közleménye szerint a lázadók Nadzsrán város térségében, Szaúd-Arábia délnyugati határszakaszán intéztek támadást a határőrség megfigyelőposztjai ellen. Az összecsapásokban több tucat jemeni lázadót megöltek, szaúdi oldalon pedig három katona vesztette életét. A katonák a harcban légi támogatást is kaptak.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók és a hadsereg velük szövetséges alakulatai heves harcokat vívnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia március 26-án kilenc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított, a húsziknak ennek ellenére sikerült kiterjeszteniük ellenőrzésüket a közel-keleti ország második legnagyobb városának számító Áden felett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb, pénteki helyzetjelentése szerint a március 19-én kirobbant jemeni harcok következtében április 27-ig több mint 1200 ember vesztette életét és több mint ötezren sebesültek meg, és a délnyugat-jemeni Taizz városában tovább romlott a helyzet a heves utcai harcok miatt. A jelentés rámutat, hogy a főváros Szanaát Ádennel összekötő utak a harcok miatt egyre kevésbé használhatók, ami akadályozza a gyógyszerek eljuttatását a térség településeire.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár csütörtökön kiadott közleményében sürgette, hogy szemben álló felek haladéktalanul léptessenek életbe fegyverszünetet a humanitárius helyzet javítása érdekében. A főtitkár arra is figyelmeztetett, hogy "Jemen egészségügyi rendszere és távközlési hálózata az összeomlás szélén áll", és ha az üzemanyag-ellátást nem biztosítják, tovább súlyosbodhat a lakosság helyzete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NSA Ausztria ellen is kémkedett a német hírszerzés közreműködésével

Az amerikai szolgálat a német partnerszervezet rendszerei, adatbázisai révén európai célpontok ellen… Tovább olvasom