Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hétfőig kaptak haladékot a fegyverletételre az ukrán felkelők

Az ideiglenes elnök azt ígérte, hogy nem fogják felelősségre vonni azokat, akik hétfő reggelig leteszik a fegyvert.
Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő hétfő reggelig adott haladékot a kelet-ukrajnai oroszpárti aktivistáknak a fegyvereik letételére.

Turcsinov a nemzethez intézett televíziós beszédében vasárnap este bejelentette, hogy "átfogó terrorizmus ellenes hadműveletet" terveznek a hadsereg bevetésével a keleti országrészben, ahol szerinte Oroszország szítja a zavargásokat, és "háborút folytat Ukrajna ellen".

"Ukrán hősök vérét ontották ki a háborúban, amelyet az Oroszországi Föderáció vív Ukrajna ellen. Az agresszor nem állt le, és tovább szítja a felfordulást az ország keleti részében" - mondta.

"A nemzetbiztonsági és védelmi tanács úgy határozott, hogy átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani a fegyveres erők bevonásával. Nem hagyjuk, hogy Oroszország ismét a krími forgatókönyvet követve járjon el" - jelentette ki.

Az ideiglenes elnök azt ígérte, hogy nem fogják felelősségre vonni azokat, akik hétfő reggelig leteszik a fegyvert, és korábban nem lőttek rá a biztonsági erőkre. "Aki azonban az agresszort támogatja, aki fegyveres harcot vív hazánk ellen, az nem kerülheti el a büntetést" - tette hozzá.

A beszédben az elnök jelezte, hogy a kijevi kormány kész "jelentősen kiszélesíteni" a helyi kormányzatok jogait.

Megkezdőtött az ukrán belügy akciója


Mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek annak a "terroristaellenes műveletnek" a nyomán, amelyet az ukrán különleges erők a hét végén indítottak Kelet-Ukrajnában - jelentette be vasárnap az ukrán belügyminiszter.

Arszen Avakov Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a Donyeck megyei Szlovjanszkban folyó művelet közben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik embere életét vesztette, további öt pedig megsebesült, ez utóbbiak között van az SZBU terroristaellenes központjának vezetője. A "szeparatista oldalon" lévő sérültekről, halottakról nincs pontos adata. Más források már kilenc sérültről számoltak be.

A belügyi tárca vezetőjének állítása szerint a szakadárok békés állampolgárokat használnak élő pajzsként a rendvédelmiekkel szemben. A mintegy 100 ezres lakosú Szlovjanszkban tudomása szerint legfeljebb ezren támogatják az épületfoglaló szakadárokat. A közelében lévő Kramatorszkban viszont megfogalmazása szerint a helybeliek "elégedetlenek az idegenek tevékenységével".

Tüntetők elfoglalták a szlovjanszki rendőrség épületét (Fotó: MTI)

Helyszíni jelentések alapján Kramatorszkban továbbra is oroszbarát szakadárok kezén van a városi tanács és a rendőrség épülete. A városháza előtt barikádot építettek, a helyi katonai repülőtérhez vezető utat pedig blokád alá vonták. Ugyanakkor a Kramatorszk felől Szlovjanszkba vezető úton a biztonsági erők megszüntették a blokádot.

Vasárnap vált ismertté, hogy az éjjel a megye egy újabb településén, Jenakijevében foglalták el szakadárok a városházát, a rendőrség és az ügyészség épületét. A városházára kitűzték Oroszország és a "donyecki köztársaság" zászlóit.

Napközben a megye déli részén, az Azovi-tenger partján lévő Mariupol városában is megszállták a városi tanács épületét. Az esős időben kevesebb mint ezren gyűltek össze az épület előtt követelni a megye elszakadását Ukrajnától.


KorábbanAz ukrán belügyi erők "terroristaellenes műveletet" indítottak vasárnap reggel az ország keleti részén lévő Szlovjanszkban, ahol tiltakozók foglalták el előző nap a belügyminisztérium és az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületét. Az épületfoglalók elleni fellépésről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter adott hírt Facebook-profilján.

Ellentmondó jelentések láttak napvilágot vasárnap délelőtt arról, hogy folynak-e jelenleg harcok Szlovjanszkban. Avakov ugyanis azt állította, hogy lövések dördültek el, de a Reuters helyszínen lévő tudósítója nem hallott lövéseket.
A politikus kétsoros bejegyzésében azt írta, hogy a műveletet az SZBU irányítja, az ország összes fegyveres testületének az erői részt vesznek benne. Avakov már korábban hangsúlyozta: "nagyon kemény" választ adnak arra, hogy a tiltakozók megszállták a rendőrségi épületet.

Orosz sajtóértesülések szerint a bejelentést követően tiltakozók a város utcáin autógumikból, homokzsákokból és falapokból álló barikádokat kezdtek emelni az elfoglalt rendőrségi épületnél. A belügyminiszter felhívást intézett a százezer fős város lakosaihoz, hogy hagyják el a központot, ne lépjenek ki lakásukból, és ne menjenek közel az ablakokhoz.

Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Avakov Facebook-bejegyzésében már úgy fogalmazott, hogy megkezdődött "Ukrajna keleti részének orosz katonai inváziója".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbuszos tömegszerencsétlenség történt Mexikóban, 33-an meghaltak

A busz álló teherautóba rohant bele, majd kigyulladt. A balesetben 33-an meghaltak, négyen… Tovább olvasom