Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Hétfő hajnalban felakasztották Szaddám vádlott-társait

Végrehajtották a halálos ítéletet Szaddám Huszein egykori iraki elnök két vádlott-társán is. Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart Szaddámmal egy napon ítélték halálra, ugyanazért a síita faluban elkövetett mészárlásért.
Hétfőn, még virradat előtt felakasztották Szaddám Huszein néhai iraki elnök ugyancsak halálra ítélt vádlott-társait. Barzán at-Tikrítin és Avad al-Bandaron állítólag ugyanott - az iraki katonai hírszerzés kázimíjai (Észak-Bagdad) laktanyájában - hajtották végre a halálos ítéletet, ahol tavaly december 30-án Szaddám Huszeint is akasztották.

Barzán at-Tikríti az iraki diktátor féltestvére és titkosszolgálati vezető, Avad al-Bandar pedig az egykori forradalmi bíróság elnöke volt. Szaddámmal együtt tavaly november 5-én ítélték őket halálra a Dudzsail síita faluban a biztonsági erők által 1982-ben végrehajtott vérengzés miatt. Az elnöki konvojt a faluban ért támadás miatt végrehajtott megtorlásnak 148 halálos áldozata volt.

Tikritít és Bandart eredetileg Szaddámmal együtt végezték volna ki, de az iraki hatóságok végül úgy döntöttek, hogy előbb egyedül a volt elnökön hajtják végre a halálos ítéletet, Muvaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint egy "különleges napon". Dzsalal Talabani iraki elnök múlt héten szerdán azt javasolta kormányának, hogy halassza el a Szaddám két vádlott-társára kiszabott halálos ítélet végrehajtását. Az államfő úgy vélekedett, hogy még várni kellene vagy a körülmények tisztázása érdekében későbbre halasztani a függőben lévő kivégzéseket, további magyarázattal azonban nem szolgált álláspontjáról.

Az arab országban felszította a felekezetek közti feszültséget, hogy Máliki közbenjárására Szaddám Huszeint sietősen, az íd al-adha (muzulmán áldozati ünnep) első napján végezték ki, az akasztásról készült és nyilvánosságra került kalózfelvételből pedig kiderült, hogy a hóhérok sértegették az akasztófán álló exdiktátort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett az orosz- fehérorosz olajpaktum

Mihail Fradkov orosz és Szjarhej Szidorszki fehérorosz kormányfő aláírta pénteken az olaj- és… Tovább olvasom