Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Hét év börtönt kapott Timosenko

Hétévi börtönbüntetésre ítélte a kijevi bíróság a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt kormányfőt.

Hétévi börtönbüntetésre ítélte a kijevi bíróság a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt kormányfőt.

Timosenko - Janukovics: nem végleges az ítélet

Viktor Janukovics ukrán elnök kedden kijelentette, hogy a Julija Timosenko ellen hozott, a volt kormányfőt hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétéves börtönnel sújtó ítélet nem végleges, és megérti a Európai Uniónak az üggyel kapcsolatos aggodalmait. "Ez nyugtalanítja az Európai Uniót, és mi megértjük, miért van ez így" - mondta az elnök újságíróknak. "Ma a bíróság a hatályos büntető törvényszék értelmében döntött. Ez nem végleges döntés" - tette hozzá, a fellebbviteli bíróságra és esetleges törvénymódosításokra utalva.

Az MTI felvételei.

Korábban:

Bűnösnek találta a kijevi Pecserszki kerületi bíróság Julija Timosenko volt kormányfőt hivatali hatalommal való visszaélés bűnében - áll a Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró által kedden felolvasott ítéletben. Az ítélethirdetés kedd reggel 8 órakor kezdődött meg.

Az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő volt ukrán kormányfőt azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül kötötte meg Oroszországgal a vád szerint Ukrajna számára hátrányos gázszállítási szerződéseket, 200 millió dolláros kárt okozva az országnak.

Az ügyész hétévi börtönbüntetés kiszabását kérte. Timosenko mindvégig tagadta, hogy bűnt követett volna el, és vádolja vádolja politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics elnököt, hogy így akarja őt eltávolítani a politikai színtérről. "Dicsőség Ukrajnának" – kiáltotta a vádlott a tárgyalóterembe érve. Timosenko a szokásos népi hajkoszorúval a fején, férje és lánya társaságában érkezett. A bíróság előtt az ellenzéki vezető több száz híve gyűlt össze. "Szabadságot Julijának", "Le a banditákkal" – skandálták a több száz, sisakos, pajzsos rohamrendőr gyűrűjében.

A belügyminisztérium egyik illetékesének közlése szerint "terrorveszélytől tartva" a bíróság környékét mintegy ezer rendőr biztosítja. Az Ukrajnával társulási szerződés aláírására készülő Európai Unió bírálta az eljárást, és figyelmeztetett, hogy az ellenzéki vezető elítélésének hátrányos következményei lesznek Kijev és Brüsszel kapcsolataira.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn mindazonáltal jelezte: az Ukrajnával való közeledésről szóló tárgyalások folytatódnak, bármilyen legyen is az ítélet, még ha az unió nem túl derűlátó is "az ügyet illetően, amely az igazságszolgáltatás szelektív alkalmazására hasonlít". Egyes helyi média, illetve elemző szerint várhatóan elítélik a volt kormányfőt, de ezután elképzelhető az EU kiengesztelése érdekében a vád alapjául szolgáló büntető törvénykönyvi cikk dekriminalizációja és Timosenko szabadon engedése.

Korábban:

A kijevi bíróság előreláthatólag kedden hirdet ítéletet Julija Timosenko volt kormányfő perében; a döntésnek várhatóan komoly következményei lesznek a volt szovjetköztársaság és az Európai Unió viszonyára.

Az ukrán és a nemzetközi média várhatóan megrohamozza a Pecserszki kerületi bíróság kis tárgyalótermét, ahol Rogyion Kirejev tanácsvezető bíró a tervek szerint közép-európai idő szerint 8 órakor kezdi meg az ítélet kihirdetését.

Az ítélet felolvasása várhatóan három-négy órán át tart – közölte hétfőn a vádlott egyik ügyvédje. A június 24-én kezdődött perben az ügyészség hét év börtönbüntetés kiszabását kérte az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő Timosenkóra. A védelem a felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a per politikai indíttatású, s nem történt bűncselekmény.

Timosenko elítélése miatt súlyosan megromlanának az Ukrajna és az Európai Unió közötti kapcsolatok. Az unió ugyanis "súlyos ügynek" tartja a 2004. évi "narancsszínű forradalom lelke" elleni pert, amely rányomhatja a bélyegét a társulási szerződésről Kijevvel jelenleg is folyó tárgyalásokra. - Aggodalom tapasztalható az Európai Unió tagállamainak körében Julija Timosenko volt ukrán kormányfő perének esetleges politikai motivációját illetően - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter uniós kollégáival Luxembourgban folytatott hétfői találkozóját követően.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrortámadástól mentették meg a berlini pályaudvart

A berlini főpályaudvar elleni gyújtóbombás támadást hiúsítottak meg az utolsó pillanatban - közölte… Tovább olvasom