Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Herczog Edit egyszerűsítené a kutatói bürokráciát

Sokszor nemcsak a forráshiány, de a kiterjedt bürokrácia is akadályozza, hogy egy-egy ötletből szabadalom vagy termék
váljon – véli Herczog Edit. A szocialista EP-képviselő brüsszeli felszólalásában amellett érvelt, hogy fel kell számolni a tudományos források elosztásában ma még látványos, a közép-európai államok kutatóit sújtó különbséget.


Herczog Edit szerint az EU tudományos keretprogramja az FP7 jelenleg olyan mértékű bürokratikus felkészültséget igényelnek, amelyek éppen a kutatástól vonnak el erőforrásokat az erre szakosodott vállalkozások esetében. Ez elsősorban a kis-és középvállalkozásokat, illetve kisebb kutatóintézeteket rekeszti ki a forrásokat lehívni képes szereplők közül. Így a támogatások nem a legjobb kutatókhoz jutnak el, hanem azon intézetekhez, akik a legjobb könyvelőkkel rendelkeznek.

A képviselő a kutatási keretprogram egy másik, hasonlóan súlyos hiányosságára is felhívta a figyelmet. Az újonnan felvett tagállamokban élő kutatóknak ugyanis elenyésző az esélye a támogatások elnyerésére a régi tagállamok kutatóihoz képest. Amíg az Európai Unió kutatási keretprogramjának célja, hogy Európa összes tehetségének megadja a lehetőséget a kiemelkedésre, ilyen különbségtételt nem engedhet meg magának a végrehajtás során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiadták az Egyesült Államoknak a pedofil tanárt

Péntek hajnalban átadták az amerikai hatóságoknak azt a Magyarországon elfogott tanárt, akit… Tovább olvasom