Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Heiligenkreuz: Bécsben tárgyaltak a szemétégetőről

Bécsben tárgyalt csütörtökön az a magyar-osztrák konzultatív csoport, melynek célja, hogy politikai megoldást keressen a heiligenkreuzi hulladékégető elhelyezésének kérdésére. A magyar delegáció kezdeményezte az eljárás felfüggesztését, amíg a helyi érdekeltek nem érvényesülnek.

Az első, szeptember végi budapesti találkozót követően második alkalommal ült tárgyalóasztalhoz a magyar-osztrák konzultatív csoport csütörtökön a bécsi környezetvédelmi minisztériumban. A tárgyaló delegációt magyar részről Oláh Lajos államtitkár, az osztrák környezetvédelmi tárca részéről pedig Leopold Zahrer szekciófőnök vezette, a megbeszélésen részt vett továbbá a burgenlandi tartományi hivatal képviselője, valamint Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere is.

A tárgyalások során a magyar fél továbbra is kitartott amellett, hogy a Szentgotthárd közvetlen közelébe tervezett hulladékhasznosító műnek hiányzik a társadalmi támogatottsága, e nélkül pedig a kijelölt helyszínen nem lehet azt felépíteni. Kezdeményezték továbbá, hogy az osztrák fél függessze fel az engedélyezési eljárást mindaddig, amíg a konzultatív csoport a helyi érdekeltek bevonásával kölcsönösen elfogadható megoldás nem talál az égetőmű kérdésében. Szorgalmazták emellett alternatív megoldások bemutatását a tervezett hulladékégető – és annak kéménye - tájba illesztésére, hiszen erre Európában is számos példaértékű gyakorlat létezik.

A szentgotthárdiak kérésére korábban kormánydöntés is megerősítette azt a hivatalos magyar álláspontot, hogy a tervezett hulladékhasznosító mű az országhatártól lényegesen távolabb épüljön fel, és a két ország kormánya működjön együtt ennek érdekében. A magyar álláspont szerint közös érdek a térség idegenforgalmi vonzerejének megóvása, amit tájvédelmi szempontból jelentősen csökkent a tervezett égetőmű. A Szentgotthárdtól alig 1 km-re tervezett hulladékégető a hivatalos magyar álláspont szerint ellentétes a helyi önkormányzatok fejlesztési elképzeléseivel. A határmenti osztrák önkormányzatok közül több – például Mogersdorf - is hasonlóan foglal állást – hangsúlyozta a magyar fél. Október 20-án az osztrák zöldek is parlamenti interpellációt intéztek a szövetségi környezetvédelmi miniszterhez, amelyben többek között az alternatív helyszínjavaslatra várnak választ.

A magyar környezetvédelmi tárca mindent elkövet annak érdekében, hogy érvényt szerezzen a szentgotthárdiak és a térségben élők érdekeinek. Hazánk hatásviselő félként továbbra is részt vesz az Espoo-i Egyezmény keretében folyó környezeti hatásvizsgálati eljárásban, Magyarország ugyanakkor az eljárásban vétójoggal nem rendelkezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy 12 éves fiú agyonlőtt egy 7 éves kisfiút

Oroszország - Az oroszországi Krasznojarszk kormányzóságban őrizetbe vettek egy 12 éves fiút, aki… Tovább olvasom