Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Házasodhatnak Dániában az azonos nemű párok

Az oltár előtt is megpecsételhetik egybekelésüket a jövőben Dániában az azonos nemű párok. Erről határozott csütörtökön a koppenhágai parlament.
Az oltár előtt is megpecsételhetik egybekelésüket a jövőben Dániában az azonos nemű párok. Erről határozott csütörtökön a koppenhágai parlament.

A dán törvényhozás nagy többséggel fogadta el az egyházügyi miniszter, Manu Sareen erre vonatkozó indítványát. Eszerint a hónap közepétől a skandináv országban az azonos nemű párok egyházi esküvőt is tarthatnak, és a boldogító igent az oltár előtt mondhatják ki.

Az új szabályozás az evangélikus egyházra vonatkozik; Dániában a lakosság 80 százaléka ehhez a felekezethez tartozik.

A parlament döntését a Folketing épületében a meleg és leszbikus mozgalom jelenlévő tagjai hatalmas ujjongással fogadták. A törvény június 15-én lép hatályba.

Dánia mindig is úttörő szerepet vállalt ezen a téren. 1989-ben az európai országok közül Dánia volt az első, amely engedélyezte az azonos neműek anyakönyvvezető előtti egybekelését. A hivatalos házassági kapcsolat helyett eddig a "bejegyzett partneri viszony" számított az elfogadott elnevezésnek, mostantól azonban az igen szónak az oltár előtti kimondásával a kapcsolat hivatalosan is a házasság rangját kapja.

Az evangélikus Dán Népegyház lelkészeinek egy része erőteljesen ellenzi az azonos neműek egyházi esküvőjét. A törvény életbe lépését követően ők - saját döntésük alapján - megtagadhatják, hogy melegeket és leszbikusokat összeadjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátországban 15 százalékkal drágul az autópálya-használat

Eredetileg június 1-jén indult volna az új rendszer, de technikai okokból későbbre halasztották. Tovább olvasom