Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Hazaérkezett a pápa az USA-ból - amerikai visszhangok

Hazaérkezett Rómába XVI. Benedek pápa hatnapos Egyesült Államokbeli útjáról hétfőn. A katolikus egyházfő meghódította az amerikaiak többségét - így értékelték az amerikai lapok XVI. Benedek történelmi útját Amerikában, kiemelve, hogy szembenézett a szexuális visszaélésekkel, bocsánatot kért azokért, találkozott a molesztáltak képviselőivel, zsinagógát látogatott, és megáldotta a Ground Zero-t.
Az amerikai katolikus egyház egy része azt remélte, hogy strucc módjára bedughatja fejét a homokba, mintha mi sem történt volna 2002-ben, Bostonban, ahol a legnagyobb szexuális botrány tört ki az amerikai katolikus egyházban. Ám a pápai vizit befejeztével a helyi lapok elsősorban azt emelik ki, hogy a pápának eszébe sem jutott a szőnyeg alá söpörni a mintegy kétmilliárd dolláros kártérítést követelő szexuális visszaélések ügyét, a pedofil eseteket, amelyeknek száma - csak tavaly - meghaladta a hatszázat. Mint kiderült, még vasárnap is kapott gyermekmolesztálásról szóló híreket a Papok Visszaéléseit Túlélők Hálózata.

XVI. Benedek pápa
XVI. Benedek pápa

A katolikus egyházfő hatnapos washingtoni és New York-i útjának legfontosabb küldetése - ahogy ezt a Vatikán szóvivője, Federico Lambardi is megfogalmazta - ennek a kényes ügynek a rendezése volt, melynek során a Szentatya szégyenét fejezte ki és ígéretet tett a bűnösök egyházból történő teljes kirekesztésére. Találkozott öt, Bostonból Washingtonba érkezett áldozattal is, beszélgetésük közben a pápa elérzékenyült, könnyeket hullatott. Az áldozatok érdekvédői szerint addig nem lehet megállítani a visszaéléseket, amíg fel nem állít az egyház egy olyan független intézményt, amely értesíti hivatalosan is a gyerekek szüleit és a rendőrséget a püspökségekben történő visszaélésekről. A kisebbségekkel, a fogyatékosokkal és az elesettekkel való együttérzés nyilvánult meg abban a gesztusban is, amikor New Yorkban egy fogyatékos szervezet siketkórusának koncertjét hallgatta meg XVI. Benedek. Az ENSZ-ben tartott beszédében az emberi jogok védelmére helyezte a hangsúlyt, jelezve, hogy a jogsértések ellen önmagukat megvédeni nem képes országokat a nemzetközi közösség védelem alá helyezheti az ENSZ alapokmánya szerint is.

Az emberi méltóság büntetlen megsértése vezethet az erőszakhoz - vélekedett a pápa, elmondva, hogy a jogegyenlőség és jogbiztonság békét hozhat az országok, illetve a különféle szociális rétegek számára. Félórás beszédében egyetlen országot, nemzetet sem említett meg. Utalt ugyan Afrikára, de teológiai és filozófiai érvelésével csak burkoltan célzott a világot érintő háborús és gazdasági problémákra. Magyar vonatkozása is volt az amerikai pápalátogatásnak: XVI. Benedek a legnagyobb New York-i zsidó hitközségben találkozott a Park East Zsinagóga főrabbijával, a magyarországi holokauszt-túlélő Arthur Schneier rabbival. A rabbi külön hálát mondott a pápának a zsidó-katolikus kapcsolatok megerősítését szolgáló látogatásáért. Egyes kommentárok szerint a washingtoni és a New York-i Yankee Stadionban rendezett misén rocksztároknak kijáró 50 ezres tömeg és lelkesedés fogadta a pápát, utóbbinál jelen volt Michael Bloomberg polgármester és Rudy Guiliani volt polgármester is. A beszéd előtt több száz fehér galambot eresztettek a levegőbe.

A Ground Zerónál tett főhajtás sokak szerint a pápai vizit legmeghatóbb pillanatai közé tartozott, amellyel a katolikus egyházfő végképp meghódította az amerikaiak szívét. XVI. Benedek a vallásszabadságra való hivatkozással is elítélte a 2001-es terrortámadást, és megáldotta az emlékművet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk Indiában

Általános sztrájk miatt megbénult az India északi részén lévő Kalkutta városa hétfőn, ahol az… Tovább olvasom