Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Hátráltatják a Scotland Yard moszkvai nyomozását

Vlagyimir Putyin orosz elnök kritikusait szeretnék otthon látni, máris készségesebbek lennének az Alekszander Litvinyenko ügyében Moszkvában vizsgálódó brit nyomozókkal az orosz hatóságok. Az orosz fővárosba érkezett brit nyomozók egy lépést sem tehetnek az FSZB jóváhagyása nélkül.
Csak egy esetben segíti Oroszország a Scotland Yard moszkvai nyomozását az egykori kém halála ügyében, ha a britek kiadják nekik Vlagyimir Putyin elnök kritikusait, akik menedéket kaptak a szigetországban - írja a brit Times.

Amíg ez meg nem történik, addig szigorú korlátozások közepette dolgozhatnak csak a brit nyomozók. A brit lap szerint hetfői sajtótájékoztatóján Jurij Sajka orosz főügyész arra utalt, hogy a briteknek ki kellene adniuk Borisz Berezovszkijt, az Angliába menekült Putyin-ellenes orosz mágnást, illetve Ahmed Zakajev csecsen vezért.

A két férfi kiadatását már több alkalommal kezdeményezte Moszkva, ám a brit bíróságok rendre elutasították az orosz kérelmet. Sajka közölte, a közeljövőben újra kezdeményezik kiadatásukat. Mind Berezovszkij, mind Zakajev a november végén mérgezésben elhunyt Alekszander Litvinyenko közeli barátja volt.

Az ügy tovább mélyítheti az Alekszander Litvinyenko megmérgezése óta kialakult diplomáciai szakadékot Moszkva és London között. A britek közölték, nem mennek bele bármilyen cserébe az üggyel kapcsolatban.

John Reid brit belügyminiszter azt ígérte, hogy nem lesz diplomáciai akadálya a nyomozásnak. Csakhogy hétfőn kiderült, a brit nyomozók nem hallgathatják ki az orosz titkosszolgálat, az FSZB egyetlen volt tagját sem, például az államtitkok kiszivárogtatása miatt börtönben ülő Mihail Tyrepaskint, akinek állítólag kulcsfontosságú információi vannak az ügyről, vagy éppen azt az Andrej Lugovojt, aki az utolsók között találkozott Londonban az exkémmel mérgezése előtt. Sőt, ha a britek bárkit ki akarnának hallgatni, ahhoz az FSZB jóváhagyása kell, ráadásul akárkit gyanúsítanak meg, annak bírósági tárgyalása csakis Oroszországban lehet. Ennek ellenére az orosz főügyész azt ígérte, teljes mértékben együttműködnek a brit nyomozókkal.

Eközben az olasz hatóságok házkutatást tartottak Mario Scaramella nápolyi lakásán. Az önjelölt biztonságpoliitkai szakértő szintén azok között volt, akik utoljára találkoztak mérgezése előtt Litvinyenkóval. A férfi otthonából számítógépeket és iratokat vittek el a rendőrök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélheti a mérgezést Mario Scaramella

Bizakodóbbá vált egészségi állapotát illetően Mario Scaramella, a november 23-án polóniummérgezésben… Tovább olvasom