Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Hátrálnak Kadhafi csapatai Kelet-Líbiában

Elhagyták a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Adzsdábíja városát és környékét és visszavonultak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek, akik közül sokan vesztették életüket a nemzetközi szövetséges erők légitámadásaiban.

A város keleti és nyugati kapujánál temetetlen holttestek hevernek, a fegyveres felkelők autói tülkölve haladnak tovább. Adzsdábíjában lövöldözéstől hangosak az utcák, így fejezik ki örömüket a lakosok és a felkelők afelett, hogy az ellenség megfutamodott.

Az adzsdábíjaiak az MTI Hírcentrum helyszínen tartózkodó tudósítója, Marosi Antal kérdésére elmondták: a településen több mint 10 napja nincs ivóvíz, és fogytán vannak az alapvető élelmiszerek is. Nagy segítséget jelent az adzsdábíjai polgároknak, hogy a mintegy 160 kilométerre északra lévő Bengázitól a fegyveres erősítéssel együtt folyamatosan érkeznek az ivóvízzel és élelmiszerrel megrakott járművek.

A légitámadásokban szétlőtt tankok, páncélozott csapatszállító járművek környékén a szétdobált katonai ruházat arra utal, hogy Moammer Kadhafi katonái közül sokan választották a menekülést a harc helyett. Az elszórt élelmiszeres zacskók feliratából kitűnik, hogy a líbiai kormányerők török gyártmányú élelmiszer-készletekkel látták el magukat. A roncsok környékén felbukkantak a guberálók is, akik szorgalmasan gyűjtenek össze mindent, ami még újrahasznosítható.

Az előrenyomuló fegyveres felkelők előőrsei a mintegy 80 kilométerre lévő Brega keleti kapujánál megállásra kényszerültek, a földsáncok mögött sűrű fekete füst tör az ég felé. Az Adzsdábíja és Brega közötti településeket a fegyveres felkelők járőrei folyamatosan ellenőrzik, hogy megakadályozzák a líbiai vezetőhöz hű fegyveresek visszatérését.

A döntő többségében fiatalemberekből álló fegyveres előőrshöz gyakran csapódnak kamaszkorú gyerekek. Az úton több helyen is keresztben fekvő-lógó leszakadt nagyfeszültségű vezetékek nem jelentenek akadályt a felkelők számára.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. március 28. 11:38
  „Oké(2. machers) nyugi a cenzornak sem tetszik, ha pribékeit minősítem némi valósággal körítve.”
 • 4. elemér 2011. március 28. 04:54
  „Janikát és macherst nem érdekli az olaj. Kocsijuk nincs, csak nagy pof...k.”
 • 3. sicc 2011. március 27. 21:05
  „Itt is mindenkit csak az olaj érdekel, minden más csak mellébeszélés !
  Ja , azt tudjátok, hogy Kadafi sógor ! Magyar feleségétől van hét gyermeke, akik a leendő utódai. Érdekes !”
 • 2. machers 2011. március 26. 18:55
  „elemér!
  A te véleményed a lőtéri vak kutyát sem érdekli! Janika véleményét - bár többször nem értek egyet vele - tiszteletben tartom. A tiédet viszont nem lehet!”
 • 1. elemér 2011. március 26. 16:11
  „És mit mond mind ehez az Afrikai unio ? Kéri a békés egyezkedést ami nevetséges. Kadafinak menni kell és ezt akarja a nép NATO és USA meg mind azok akik tisztában vannak Kadafi 40+ éves terror uralmával. Janika véleményét pedig nem érdekli ott senki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek tüntetnek Londonban a megszorítások ellen

Az utóbbi évtized legnagyobb megmozdulását szervezték szombatra a brit szakszervezetek a… Tovább olvasom