Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Határozatlan sztrájkot hirdettek a párizsi postások

A francia posta vezetősége szerint a dolgozók 14, a szakszervezetek szerint 25 százaléka vett részt hétfőn a Párizsban határozatlan időre meghirdetett sztrájk első napján.
A fővárosi munkabeszüntetés volt a kezdete a szerdára tervezett országos tiltakozónapnak, amelyen a posta részvénytársassággá való átalakítása ellen kívánnak sztrájkolni a francia postások.

A párizsi postások elsősorban a 185 fővárosi postahivatalban a 7500 fős létszámleépítéssel párhuzamosan az elmúlt félévben végbement változások ellen tiltakoztak: a levél- és csomagfeladás automatizálása óta egyre kevesebb dolgozó foglalkozik az ügyfelekkel, akiknek fogalmuk sincs, kihez kell fordulniuk - hangsúlyozta Michel Tombireau, a CGT szakszervezet egyik vezetője.

A dolgozók 94 százalékát képviselő öt szakszervezet által szerdára meghirdetett országos tiltakozás legfőbb oka a posta tervezett státuszváltása: az európai postai piac 2011-es teljes megnyitására való felkészülés jegyében a francia posta 2010. január 1-én részvénytársasággá alakul át. A státuszváltással a francia közszolgálat szimbólumának számító posta az egykori állami vállalatokhoz, a távközlési France Télécomhoz és a gázipari Gaz de France (GdF)-hoz hasonlóan új forrásokhoz juthatna, nevezetesen 2,5-3,5 milliárd euróhoz, amelyet a vezetőség elengedhetetlennek tart a konkurensekkel szembeni versenyben való megfeleléshez szükséges fejlesztésekhez, az Európai Unió által 2011-re tervezett postapiaci liberalizálás után.

A szakszervezetek azonban attól tartanak, hogy az átalakítással a kormány a posta későbbi privatizációját készíti elő. A 300 ezer postai dolgozó félelmeinek eloszlatására a munkaügyi és az ipari miniszter is kijelentette a hétvégén, hogy az állam többségi tulajdonos marad a közszolgálati státuszát 100 százalékban megőrző postában, ugyanis a posta közszolgálati tevékenységéről szóló törvény kimondja: az állami tulajdon nem csökkenthet 50 százalék alá.

A szakszervezetek viszont arra hivatkoznak, hogy a státuszváltást követően a France Télécomnál és a GdF-nél is a magántőke került túlsúlyba, és azóta a közszolgáltatás helyett a nyereségesség lett a szolgáltatók fő célja.

A francia posta levélforgalma az elmúlt két évben valamelyest csökkent, de az intézmény 2008-ban is rentábilis maradt: az évet 1,85 milliárd eurós bruttó nyereséggel zárta, mivel a posta banki részlege nem vesztett tőkét a jelzáloghitel-válság során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve a legnagyobb visszaeseés az orosz kiskereskedelemben

Az orosz kiskereskedelmi forgalom tíz éve nem látott mértékben, 9,8 százalékkal esett augusztusban,… Tovább olvasom