Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Hatalmas fukusimai szeméthullám érkezett Alaszka partjaihoz

Hatalmas mennyiségű szemét érkezett Alaszka nyugati partjaihoz, s a jelekből ítélve a tavalyi japán szökőárral vízbe került hulladékot sodort oda az óceán.
Hatalmas mennyiségű szemét érkezett Alaszka nyugati partjaihoz, s a jelekből ítélve a tavalyi japán szökőárral vízbe került hulladékot sodort oda az óceán.

Az Anchorage-től 190 kilométerre fekvő Montague-sziget partjaihoz rengeteg bóját és styrofoam szigetelőanyagot, illetve más, könnyen vízfelszínen maradó hulladékot hordott a víz.

Patrick Chandler, az alaszkai partvidék kutatásával foglalkozó központ illetékese közölte, hogy sosem láttak még ennyi sodródó hulladékot. Mint mondta, a tenger éveken át hordja magával Alaszka partjaihoz az Ázsiából érkező hulladékot, ugyanakkor míg eddig például legfeljebb néhány tucat, Japánban használt fekete színű bója kötött ki a térségben, most több százzal van dolguk a környezetvédőknek. Kézenfekvő, hogy a japán szökőárral vízbe került tárgyakról van szó. A környezetvédők szerint eltakarításuk 12 napig tart majd.

Számítani lehet arra, hogy az elkövetkező hónapokban-években tonnaszámra érkezik fukusimai hulladék az amerikai és a kanadai partokhoz. Hawaiiban számítógépes modellezéssel próbálják meghatározni, hogy hol és mikor köt ki a szemét. Áprilisban az amerikai parti őrség elsüllyesztett egy japán halászhajót, amely több mint egy éven át gazdátlanul hánykolódott az Csendes-óceánon. Kanadában május elején egy japán rendszámtáblás Harley-Davidson motorkerékpárt találtak a parton.

A tavalyi március 11-i pusztító földrengésben, illetve az azt követő szökőárban 20-25 millió tonna törmelék keletkezett.

A szökőár idején egész házak, hajók, gépkocsik, bútorok és háztartási gépek kerültek a tengerbe, s nagy részük elsüllyedt Japán északkeleti partjainál. Korábban olyan becslések láttak napvilágot, hogy egy-két millió tonna törmelék került az óceánba, s annak csak 1-5 százaléka éri el Hawaiit, illetve az amerikai és kanadai partokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági okokból leszállították a US Airways egyik járatát

Meg nem nevezett biztonsági okok miatt a Maine állambeli Bangorban szállították le a US Aiways… Tovább olvasom