Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Hatalmas csalás a moszkvai rendőrségnél

A moszkvai városi önkormányzat térfigyelő kamerákat szereltetett fel a városban, s most kiderült, hogy legalábbis az egyik körzetben a kamerák többsége nem működött, illetve előre elkészített videofelvételeket közvetített.
A kamerák felszerelésére kiírt tendert a SztrojMontazsSzervisz nevű cég nyerte el, s mint most kiderült, egyedül a főváros északkeleti körzetében 29 ezer darab egyáltalán nem működött, csak a doboza volt a helyén. A központban a kamerákat felszerelő cég számítógépéről küldött, előre felvett filmeket látták, mégpedig tavaly május óta.

A rendőrök észrevették, hogy a térfigyelő kamerák nemigen segítik elő a bűnügyek felderítését. Aztán előbb csak egyre kevesebb mozgást észleltek a monitorokon, majd csak állóképeket láttak, sok kameráról egyáltalán nem érkezett jel. A vizsgálat akkor kezdődött meg, amikor valaki rájött arra, hogy folyamatosan közvetít egy kamera, amelyet egy hónapokkal korábban lebontott házra szereltek.

Kiderült: akadt, ahonnan korábban felvett képeket küldtek, de néhol az állítólagos kamera által "közvetített film" még csak nem is az adott helyszínen készült.

A csalók csak az említett északkeleti körzetben több mint 30 millió rubelt szedtek be jogtalanul a havonta esedékes karbantartási díjból. A csalás célja világos: a szerződés szerint az önkormányzat csak akkor fizet, ha az adott cég által üzemeltetett kamerák 90 százaléka működik, márpedig a vizsgált körzetben a fele sem működött.

A SztrojMontazsSzervisznek - amely az idén 212 millió rubelt keresett volna a kamerákon - ez nem volt elég: a főváros nyugati körzetében a konkurens cég számítógépeit vírusokkal fertőzte meg szeptemberben. A "béna" kamerák ügyét a számítógépes bűnözés elleni rendőrségi csoport szakembereinek bevonásával derítették fel.

A rendőrség mellett szól, hogy mindezt a nyilvánosság elé tárta. Nem nagy dicsőség viszont, hogy a tévériportokból kiderült: a központban, amely szervezetileg nem tartozik a rendőrséghez, a rengeteg monitort egyetlen idős asszony figyeli, aki elmondta: ha netán egyszerre több helyen észlel rendellenességet, nemigen éri utol magát az illetékesek értesítésében.

Dmitrij Kudrjavcevet, a SztrojMontazsSzervisz cég vezetőjét mindenesetre már december végén letartóztatták, s különösen nagy értékre elkövetett csalás, valamint kárt okozó számítógépes programok használata és terjesztése miatt emeltek ellene vádat - írták a szerdai orosz lapok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország és Törökország fokozza energetikai együttműködését

Törökország és Oroszország stratégiai partnerek, s kapcsolataik fellendülőben vannak. Tovább olvasom