Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Hat tartályból szivárog a radioaktív hulladék

A Washington állambeli Hanford atomtemető 177 földalatti tartályában több millió liter sugárzó anyagot tárolnak.
Hat föld alatti tartályból szivárog radioaktív folyadék a Washington állambeli Hanford atomtemetőben - közölte pénteken az állam kormányzójának hivatala.

Steven Chu energiaügyi miniszter pénteken tájékoztatta erről Jay Inslee kormányzót, aki aggasztónak tartja a szivárgásról szóló legújabb információkat - közölte Lisa Harper, a kormányzó szóvivője, aki szerint a szivárgás egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt a környékbeli lakosok egészségére.

A radioaktív szivárgásról egy héttel ezelőtt adtak hírt, miután a sugárzó folyadék szintjének csökkenését észlelték a 177 földalatti tartály egyikénél. A hivatal pénteki tájékoztatójából azonban kiderül, hogy nem egy, hanem hat tartályból folyik el a sugárzó anyag, jóllehet az úgynevezett "ellenőrző kutakban" nem mértek magasabb sugárzást.

A Hanford atomtemetőt a II. világháború alatt hozták létre, az atombomba elkészítéséhez vezető titkos program keretében. A tartályokban több millió liter radioaktív hulladék van, amely évtizedek alatt halmozódott fel plutóniumbombák gyártásakor. Hanford az Egyesült Államok legszennyezettebb nukleáris létesítménye.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sífelvonóból esett ki egy 13 éves lány - meghalt

A brit kislány tragédiája a francia Alpokban történt. Tovább olvasom