Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Három nap alatt kilencvenszeresére nőtt a sugárzás a fukusimai talajvízben

Az elmúlt három napban kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben a két éve balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű területén.
Az elmúlt három napban kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben a két éve balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű területén - közölte kedden a létesítményt üzemeltető TEPCO energiacég.

Az erőműnek az óceántól 25 méterre lévő egyik kútjából vett mintákban literenként 9 ezer becquerel volt a cézium 134-es és 18 ezer becquerel a cézium 137-es számú izotópjának koncentrációja. Pénteken még literenként 99 és 210 volt a két izotóp szintje ugyanebben a kútban, miközben a japán egészségügyi határérték literenként 60 és 90 becquerel.

A TEPCO az NHK televízióval közölte: egyelőre nem tud magyarázattal szolgálni a cézium koncentrációjának hirtelen megugrására, és azt sem tudja megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a tengervízre.

Az elmúlt hetekben fokozatosan nőtt a sugárzás mértéke a talajvízben a fukusimai erőmű területén, ami szakértők szerint arra utal, hogy a korábban a reaktorok hűtésére használt, súlyosan szennyezett víz elkezdett beszivárogni a talajba.

A TEPCO kedden azt is elismerte, hogy a sugárszennyezés mértéke a tengervízben is fokozatosan nő május óta, tehát a talajvíz vélhetően a tengerbe is beszivárog.

Ugyanakkor eddig csak a kevésbé szennyező trícium koncentrációja emelkedett meg, a cézium szintje most mutatott először drámai ugrást 2011 óta.

Az erőműben 23 600 köbméter sugárszennyezett víz gyülemlett fel, amelynek ártalmatlanítása komoly gondot okozott a cégnek. Korábban a föld alatti tartályok ereszteni kezdtek, ezért a vizet ideiglenesen acéltartályokba szivattyúzták át, azonban a szivárgásnak ez sem vetett véget.

Megfigyelők szerint az újabb problémák arra utalnak, hogy több mint két évvel a súlyos atombaleset után - amilyenre Csernobil óta nem volt példa - még korántsem sikerült stabilizálni a fukusimai erőmű helyzetét, és további fennakadásokra kell számítani a létesítmény negyven évig is eltartó leszerelése során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Üldözi a birodalom, jöhet!˝ - Snowden menedéket kért Venezuelától

A venezuelai kormány megkapta Edward Snowden menedék iránti kérelmét - jelentette be Nicolás Maduro… Tovább olvasom