Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Három évtizede olvasható a Bécsi Napló

Hévtizede jelenik meg a Bécsi Napló, az ausztriai magyarok lapja.

Az évforduló alkalmából mérleget vontak a folyóirat eddigi működéséről a Bécsi Magyar Otthonban. A Bécsi Napló Ausztria egyetlen magyar nyelven megjelenő, nem egyesületi lapja, ugyanakkor "kezdetektől túlterjedt Ausztria határain" - mondta pénteki visszatekintésében Deák Ernő főszerkesztő, a lapot kiadó egyesület elnöke. Az 1980 márciusa óta, kéthavonta megjelenő folyóiratot az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége adja ki.

A szerkesztőbizottságnak más nyugat-európai országokban élő magyarok is tagjai, a szerzők között Ausztriában élő magyarok mellett többek között magyarországiak, csehországiak is vannak, s a kiadványt a tengerentúlon is terjesztik. A Bécsi Napló az emigráns magyarok lapjaként indult, és a rendszerváltás előtt hangot adott a magyarországi demokratikus ellenzéknek is. Ferenczy Klára szerkesztő felidézte, hogy az újságot csak titokban, csempészve lehetett bejuttatni Magyarországra. A jelenről szólva Deák Ernő elmondta, hogy a folyóirat pártpolitikától független, az európai integrációt támogató, egyúttal a kisebbségeket az európai sokszínűség hordozóinak tekintő újságként aposztrofálja magát. Szerzőkben bővelkedik a Bécsi Napló, az utánpótlás ebben a tekintetben biztosított.

Az előfizetői tábor azonban fogy, ahogy fogyatkoznak az egykori í56-osok. Az újság jelenleg mintegy 2500 példányszámban jelenik meg. Az MTI kérdésére a főszerkesztő elmondta, hogy az előfizetési díjak mellett az Illyés Közalapítványtól és az osztrák államtól kapott támogatásból tartják fenn a lapot. Hozzátette, hogy a források nagyon szűkösen fedezik a működési költségeket még így is, hogy a munkatársak nem kapnak díjazást. A visszatekintést S. Csoma János szerzői estje követte. A költő Lélekkikötő című új kötetét mutatta be, a bevezetőt Böröndi Lajos tartotta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-elnökség - EU-csúcsot készítenek elő

Az EU-országok állam- és kormányfőinek energiaügyi, illetve innovációs kérdésekkel foglalkozó… Tovább olvasom