Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Harmincmilliárd dolláros megszorítás Brazíliában

Brazíliában dollárban számolva 30 milliárdos megszorítást vezet be a kormány az infláció letörése és az állami túlköltekezés miatt gyengülő befektetői bizalom megerősítése céljából.

A 2011-es költségvetési kiadásokat 50 milliárd reállal csökkenti a brazil vezetés. A hazai össztermék (GDP) 1,23 százalékát kitevő megszorítás az államháztartás szinte valamennyi területét érinti.

Leállítják a pénzügyi világválság hatásainak ellensúlyozását célzó valamennyi gazdaságösztönző programot, így megszűnnek egyebek között az autóvásárlási kedvezmények. Az államigazgatást sem hagyják ki, például ötven százalékkal csökkentik a minisztériumokban az utazási keretet és a kiküldetési napidíjakat - jelentette be Guido Mantega pénzügyminiszter helyi idő szerint szerdán.

Ugyanakkor a szociális programok forrásait nem csökkentik, és az eredeti menetrend szerint folytatják a 2014-es labdarúgó világbajnokság és a 2016-os olimpia előkészületeit - tette hozzá.

A közel 200 millió lakosú Brazília a négy legnagyobb feltörekvő gazdaság egyike Kína, India és Oroszország mellett. A GDP tavaly 7,5 százalékkal, két évtizede nem tapasztalt mértékben nőtt, részben a választásokkal összefüggő állami költekezés következtében.

Luiz Inacio Lula da Silva elnökségének öröksége így a gazdasági fellendülés mellett az elszabaduló infláció és az emelkedő jegybanki alapkamat is, a gondok kezelése pedig az új elnök, Dilma Rousseff próbatétele. Az alapkamat 11,25 százalék, az infláció pedig 5,99 százalék, jóval meghaladva a kormányzat 4,5 százalékos célját.

Megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy a megszorítás következetes végrehajtása korántsem garantált, hiszen a pénzügyminisztériumban nem történt váltás, éppen Guido Mantega - a régi-új miniszter - alatt szaladtak el a kiadások, így aztán tavaly nem sikerült tartani a hiánycélt, annak ellenére, hogy a minisztérium a legtöbb elemző szerint kreatívnak nevezhető könyvelési eljárásokat alkalmazott.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2011. február 11. 07:01
    „Ez majd lessz orvosolva. Kinaiak kilesznek oktatva mikor a Brazil kormányfö találkozik velük tavasszal Kinában. Pénzüket ne támogassák hanem piaci áron számolják mint ahogy az bent van a WTO egyezményben amit aláirtak. USA-nak hasonló problémája van Kinával. Az állami adósság rögtön csökken és Kinábol repülnek a munkák. Ezt ugy hivják, hogy Ámerikai összetartás a nyugati földtekén.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosan haladnak előre a nagy hadronütköztető fizikusai

Óvatosan haladnak előre az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének… Tovább olvasom