Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Harminchárom évvel ezelőtti légi katasztrófa ügyében hozott új ítéletet egy olasz bíróság

Egy hétfőn kihirdetett olasz bírósági ítélet szerint minden valószínűség szerint amerikai vagy francia rakéta okozta annak az utasszállító repülőgépnek a katasztrófáját, amely 1980-ban zuhant le Szicíliától északra, Ustica szigete fölött.
A tragédia pontos körülményeit több mint három évtized után is homály fedi, jóllehet számos vizsgálat és jogi eljárás folyt az ügyben. A témát korábban már lezártnak tekintették, ám a jogi eljárást újraindították azt követően, hogy a néhai Francesco Cossiga volt köztársasági elnök öt évvel ezelőtt azt közölte: a gépet francia rakéta találta el.

Annak idején (a hidegháború korszakában, amellyel párhuzamosan Olaszországban a belső erőszak is gyakori volt) a sajtóhírek még úgy tájékoztattak, hogy az Itavia belföldi légitársaság Palermóba tartó járatának szerencsétlenségét, 81 utasának és személyzetének a halálát terrorakció okozta. Már néhány évvel később - egyebek között a kiemelt roncsok hosszas laboratóriumi vizsgálatával - megállapították azonban, hogy a gép rakétatalálat miatt zuhant le.

Az azóta elhunyt Cossiga 2008-ban egy televíziós nyilatkozatban állította: az olasz titkosszolgálat annak idején arról tájékoztatta, hogy az utasszállítót egy francia harci gép lőtte le, amely egy, a közelben haladó repülőgépre lőtt ki rakétát. Ez utóbbi gépről azt hitték, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető tartózkodik a fedélzetén. Kadhafi 2003-ban az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy az említett esetnél meg akarták őt gyilkolni.

A radaros felderítés adatai szerint a szerencsétlenség idején a körzetben több NATO-tagállam harci gépei tartózkodtak, és feltehetően egy líbiai MiG-et követtek, amely a polgári utasszállító gép közelében repülve próbálta meg kijátszatni a radarellenőrzést.

Franciaország és az Egyesült Államok mindig is tagadta, hogy bármiféle szerepet játszott volna a tragédiában.

Az ügy - amelyről több könyv és egy film is készült - megosztotta az olasz lakosságot, mert sokan úgy vélték, hogy az igazságot katonai és biztonsági megfontolásokból eltitkolják előlük.

A vizsgálat során a bizonyítéknak tekintett dokumentumok és légi irányítási felvételek közül több rejtélyes módon eltűnt, megsemmisült vagy tönkrement.

A hétfői ítélet elrendelte, hogy az olasz állam fizessen kártérítést az áldozatok családjának, mert az utasok biztonságát nem garantálták megfelelőképpen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Murdoch bocsánatot kér egy antiszemitának ítélt Sunday Times-karikatúra miatt

Bocsánatot kért Rupert Murdoch sajtómágnás a The Sunday Times legutóbbi kiadásának egyik… Tovább olvasom