Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Harcok robbantak ki a libanoni Tripoliban

Harcok robbantak ki vasárnapra virradóra a libanoni Tripoli városában a helyi alavita kisebbség és a szunnita többség tagjai között: mindez megfigyelők szerint azt mutatja, hogy a szomszédos Szíriában kialakult felekezeti ellentétek könnyen átcsaphatnak az évtizedekig szíriai gyámság alatt álló Libanonra is.
A szemben álló felek rakétagránátokkal és automata fegyverekkel lőtték egymást: a városban még reggel is lövöldözés hangja hallatszott. A harcokban két ember meghalt.

A Bejrúttól 70 kilométerre északra lévő kikötővárosban egy kis alavita kisebbség él a szunniták "tengerében": márpedig a libanoni szunniták közül sokakat felháborít, hogy az alavitákra támaszkodó damaszkuszi vezetés, Bassár el-Aszad elnök irányításával milyen véres módszerekkel lép fel az immár 14 hónapja tartó, s főként szunniták részvételével zajló szíriai felkelés ellen. Az alaviták Szíriában is kisebbségben vannak, s lényegében a síita iszlám egyik szektáját alkotják.

Szíria évtizedekig állomásoztatott katonai erőket Libanonban, s bár ezeket - nemzetközi nyomásra - 2005-ben kivonták, a damaszkuszi vezetés továbbra is komoly befolyással rendelkezik a kicsi, de geopolitikailag fontos, szomszédos országban. A libanoni politikai élet megosztott: egyik oldalon áll a Washington által támogatott, s a szíriai vezetést bíráló ellenzék, a másikon pedig a Hezbollah nevű síita párt, amely a kormány fő erejének számít, s amelyet Damaszkusz, valamint Teherán is támogat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölték az afgán béketanács egyik vezetőjét

Megölték az afganisztáni Nagy Béketanács egyik vezető tagját ismeretlen fegyveresek vasárnap… Tovább olvasom