Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Harci kutyákkal telik meg a bécsi menhely

Ellentmondásos a bécsi "kutyajogosítvány" bevezetésének mérlege az első hetek alapján: miközben a harcikutya-tulajdonosok egy része már kiváltotta az engedélyt, sokan ehelyett inkább megszabadulnak kedvencüktől.

Július elsején vezették be az osztrák fővárosban azt a rendelkezést, amely engedélyhez köti bizonyos, "harci kutyaként" besorolt fajták tartását. A gazdiknak vizsgát kell tenniük arról, hogy tudnak biztonságosan bánni az ebbel. Az új szabály már a bevezetése előtt is heves vitákat váltott ki, s a helyzet másfél hónap elteltével sem változott.
A listára tizenegy kutyafajta - köztük a pitbull-terrier, a masztiff és a rottweiler - került fel. A nyilvántartásban szereplő 53 ezer bécsi kutyatartóból 2500-ra vonatkozik az új szabály, közülük eddig mintegy félezren váltották ki az engedélyt. Azoknak a bécsieknek, akik már tartanak ilyen kutyát, egy évük van a vizsga letételére, akik viszont a jövőben szereznek be ilyen háziállatot, három hónapon belül kell megszerezniük a "jogsit". A vizsga egy elméleti és egy gyakorlati részből áll, s 25 euróba (hétezer forint) kerül.

A rendőrség azt reméli, hogy csökken a harci kutyáknak nevezett fajtákhoz köthető támadások száma, a jelenlegi évi hétszázról háromszázra.

A bécsi állatmenhely ugyanakkor arra panaszkodik, hogy egyre több harci kutyát adnak le náluk a tulajdonosaik. Két hónap alatt több mint félszáz ilyen eb kötött ki náluk. "Ha ez még két hónapig így folytatódik, komoly helyhiányunk lesz" - mondta Alexander Willer a Kurier című lapnak. A telepre kerülő kutyáknak általában új gazdát találnak, de ez ebben az esetben sokkal nehezebb. "Egy hétéves pitbull senkinek sem kell" - mondta Willen.

Hivatalos adatok szerint miközben a listán szereplő kutyafajták az összes bécsi kutya öt százalékát teszik ki, a harapások negyedét ilyen kutyák ejtik. Megnehezíti viszont a helyzet felmérését, hogy állatvédelmi illetékesek becslése szerint a nyilvántartottakon felül további mintegy 40 ezer eb él a városban, csakhogy ezeket nem jelentik be a tulajdonosaik a hatóságoknak.

Sok bírálat éri a kiválasztott fajták listáját, vannak, akik bizonyos fajtákat hiányolnak róla. Egyes szakértők szerint ugyanakkor tévedés "harci kutyákról" beszélni, mert mindegyik kutyafajta egyedei között lehetnek veszélyesek is. Megint mások azt pártolnák, hogy fajtára való tekintet nélkül kössék jogosítványhoz a kutyatartást.

A bécsi kutyatartási rendelkezések között szerepel az is, hogy fajtára való tekintet nélkül közterületen csak pórázon szabad ebet sétáltatni, de ezt a szabályt sokan megszegik.

Olvasóink írták

 • 5. mz/x 2010. augusztus 25. 15:33
  „igen, én is ismerek ilyen "harci" kutyát. Ezek olyanok mint a kezesbárányok, emberszeretetük határtalan. Egyáltalán nem agresszívak, az emberek nevelik olyanokká őket. De az biztos, hogy az állkapcsuk miatt nagyobbat tudnak harapni, mint egy palotapincsi:)És egyébként imádják a csakádot, gyerekeket is.”
 • 4. meir 2010. augusztus 21. 13:09
  „3-aska!!
  hangsulyoztam!!-"az enyem Argentin-Dog"-!! hol van ott szo pitt bull-rol??
  mellesleg ismerek itt olyat akinek van pitt-je es olyan kezes mint egy jol megtermett macska!!fojton olbe kell venni!!!
  ennyit a "kitenyesztett fajtarol"!!”
 • 3. blaze 2010. augusztus 21. 11:10
  „Ti aztán értetek a kutyákhoz... A pitt bullt kitenyésztése során épp az agreszívitása alapján szelektálták.Nincsenek gátlásai, ha egyszer beindul nagyon nehéz leállítani.Persze szadistáknak elsőrangú segédeszköz kiélni magukat...”
 • 2. meir 2010. augusztus 19. 14:26
  „1-es mz/x!
  Igy igaz!!
  egyetlen kutya sem onmagatol agressziv!! az CSAK attol fugg milyenne Neveli a Gazdaja!!
  az enyem-(Argentin Dog)-CSAK es Kizarolag akkor es arra tamad amikor-es-akire EN akarom!!”
 • 1. mz/x 2010. augusztus 18. 18:22
  „pedig a pit-bull egy nagyon emberbarát állat, csak nem mindegy, hogy ki tartja!!! Szerintem jó az elgondolás, ne tartson minden hülyegyerek ilyen kutyát, csak azért, hogy menőbb legyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia! Közel negyvenen haltak meg egy buszbalesetben

Közel negyven ember vesztette életét egy buszbalesetben, amely helyi idő szerint szerda délelőtt… Tovább olvasom