Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Hamufelhő az égen: eltűnt a hamu a magyar légtérből

Hétfőn 12 órától feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett, ami pénteken 19 órától volt érvényes.19.22 - Megállapodtak az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei hétfőn abban, hogy fokozatosan enyhíteni fogják a légtérhasználatra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az izlandi vulkánkitörés miatt kellett elrendelni.

A miniszterek rendkívüli, videokapcsolaton keresztül lebonyolított tanácskozást tartottak a lassacskán milliárdos gazdaság károkat okozó, és utasok millióinak programját felborító helyzetről.

A megállapodás alapján a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre, az egyes zónák határait pedig mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

17.58 - Egy déli irányból érkezett légtömeg "kicserélte" a levegőt az országban, de a vulkáni hamufelhő előreláthatólag kedd reggelre ismét elérheti Magyarországot - mondta Üveges Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa hétfőn az MTI-nek.

A vulkáni hamu hétfő délután elhagyta az ország légterét, az előrejelzések azonban arra figyelmeztetnek, hogy az éjszakai órákban változik a légmozgás iránya, így kedd reggelre az ország északnyugati felét ismét elérheti a hamufelhő a felszíntől hatezer méteres magasságig - hívta fel a figyelmet.

Üveges Zoltán közlése szerint az izlandi vulkán aktivitása egyre csökken.

Az adatokat az OMSZ a brit meteorológiai szolgálat egyik alvállalatától, a vulkáni hamu előrejelző központtól kapja. Az adatok - amelyek a hamu koncentrációjára vonatkoznak - hatóránként érkeznek a magyar központba, ahonnan továbbküldik azokat a légtérbiztonságért felelős hatóságnak, a HungaroControlnak.

A londoni központ úgynevezett terjedési, ülepedési modellel dolgozik, amely a vulkánból származó hamu terjedését szimulálja, ez egyébként az egyik legfejlettebb rendszer a világon. Európában egyetlen hasonló központ van a franciaországi Toulouse-ban, de az nem foglalkozik az izlandi térséggel - magyarázta Üveges Zoltán.

A londoni központból származó információkat Magyarországon kiegészítik a saját - már az időjárás előrejelzésére vonatkozó - adatokkal, majd a hatóságok döntenek a légtér biztonságát szavatoló intézkedésekről.

Ebben a rendszerben általában a "jobb félni, mint megijedni" elv érvényesül; ugyan a vulkáni hamu előrejelzésnek is vannak korlátai, de egyelőre ez a legmegbízhatóbb információ, amelyre a légügyi hatóságok támaszkodhatnak Európában - mondta a meteorológus.

17.16 - Az utasjogokról szóló átfogó európai charta megalkotását sürgette Kósa Ádám néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő abban a hétfői nyilatkozatában, amelyet az izlandi vulkánkitörés miatti légijárattörlések tanulságairól tett közzé.

Szerinte a járattörlések "megmutatták, hogy percek alatt semmissé válhatnak a korábban tiszteletben tartott utasjogok", hiszen a kellemetlen helyzetbe került utasokat a légitársaságok képviselői nem látták el kellő információval a továbbutazási, illetve a szálláslehetőségekkel kapcsolatban.

"A többnapos korlátozás miatt emberek ezrei rekedtek a reptereken kiszolgáltatott körülmények között várakozva. (...) Volt arra példa, hogy az utasokat órákon keresztül szállították egyik reptérről a másikra, és egymásnak ellentmondó, pontatlan vagy ami még rosszabb, semmilyen információt nem közöltek az ügyfelekkel" - hangsúlyozta a képviselő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élő utasok, idősek és kisgyermekes családok ilyen rendkívüli helyzetben jóval kiszolgáltatottabbá válnak.

"Kezdeményezni fogom, hogy minden utas esetében bármilyen rendkívüli változás esetén automatikusan kötelező legyen tájékoztatást és az alternatív megoldásokról szóló üzenetet küldeni az érintett ügyfél mobiltelefonjára" - közölte Kósa.

15.10 - Szlovénia hétfő reggel ideiglenesen megnyitotta a légterét, de újabb vulkáni hamufelhőt várnak.

Észtország hétfőn engedélyezte a hat és fél kilométer feletti repüléseket a területe felett, de a szomszédos Lettország továbbra is zárva tartja a légterét az izlandi vulkánkitörés okozta hamufelhő miatt. Litvánia vasárnap 16 óra 30 perckor megnyitotta légterét.

Mirko Komac, a szlovéniai közlekedési minisztérium szóvivője közölte, hogy délután újabb hamufelhő érkezését várják. Délután értékelik a helyzetet, nem kizárt, hogy újból lezárják a légteret.

Szlovénia szombaton zárta le légterét, vasárnap délutántól engedélyezték a repüléseket 7500 méter felett.

"Az észt légtér nyitva van a 6500 méter feletti repülések számára" - közölte Kristjan Telve, a nemzeti légi közlekedési hivatal egyik illetékese. Hozzátette: az intézkedés 11 órától van érvényben.

Az Észtország felett leszállás nélkül elrepülő nemzetközi járatok számára folyosókat biztosítanak, de a tallinni repülőtér továbbra is zárva tart.

Lettországban legalább 17 óráig zárva marad a légtér - közölte Maris Cernonoks, a légi közlekedési hivatal helyettes vezetője.

A LOT lengyel légitársaság kedd hajnali két óráig törölte össze járatát, miután a lengyel légi irányítási ügynökség (PAZP) közölte, hogy a lengyel légtér további intézkedésig zárva marad. A LOT szombaton azt rendelte el, hogy gépei hétfő 14 óráig nem közlekednek.

15.04 - A Malév hétfőn négy járatot indít

A Malév hétfőn elindítja varsói, prágai, zágrábi és bukaresti járatait azt követően, hogy hétfőn 12 órától egyelőre hétfő éjfélig feloldotta a HungaroControl a magyar légtér zárlatát - közölte Hegedűs Ádám, a légitársaság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A légitársaság az éjfélig tartó rövid időre tekintettel, valamint arra, hogy számos európai repülőtér még zárva tart, hétfőn nem tud több járatot indítani - tette hozzá a szóvivő.

Hegedűs Ádám közölte azt is, hogy csütörtök óta 200 járatát törölte a Malév, ez mintegy 30 ezer utast érint.

Az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő miatti járattörlések több mint egymilliárd forint bevételkiesést okoztak a Malévnak. A bevételkiesés okozta veszteséget növelik a közvetlen járattörlések miatti költségek, hiszen a repülőjegy árának visszafizetése bevételkiesést, az átfoglalás pedig további költségeket generál a társaságnak. A kár teljes mértékét a Malév csak akkor tudja felmérni, ha a légiközlekedés egész Európában helyreállt, és magyar légitársaság is a normál menetrend szerint üzemelhet.

A Malév arra kéri az utasokat, hogy továbbra is csak azok menjenek ki a repülőtérre, akiknek a járata biztosan elindul. A járatokról legkönnyebben és legegyszerűbben a www.malev.hu weboldalon tájékozódhatnak.

13.25 - Hétfő délután 2 órára elhagyja az Izlandról származó vulkáni hamu Magyarország légterét; újabb hamufelhő belépése várható viszont 20 óra körül Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) hétfőn az MTI-vel.
Mint írták, az úgynevezett trajektória számítások alapján a nyugati országhatár közelére "a 14 órára várt 6 ezer méter alatti szennyeződést a mostani modellfuttatás nem jelzi", ezért valószínű, hogy 14 órára a légkör hamu általi szennyezettsége a teljes légtérben megszűnik.

A reggeli órákban egy nemzetközi kutatóintézet - az Anchorage Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) - által kiadott adatok alapján 6 ezer méter alatt megközelítőleg Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém megye nyugati; Hajdú-Bihar-, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egészében, továbbá Békés-, Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részében volt hamuval szennyezett a légtér.

A 6 ezer méter feletti régióban a légtér ugyanakkor nagy valószínűséggel nem tartalmazott már vulkáni hamut.

Az OMSZ hangsúlyozta: a hamufelhő meteorológiai szempontból nem zavarja a déli irányba, illetve a déli irányból történő esetleges repülőforgalmat.

Újabb hamufelhő belépése várható viszont hétfőn 20 óra körül Győr-Moson-Sopron megye északnyugati csücskében. Ez azonban meteorológiai szempontból a repülést nem zavarja.

A meteorológiai szolgálat rámutatott: a vulkán hétfői kibocsátásából származó hamufelhő a következő 3-4 napon belül nem éri el az országot, viszont az estétől/éjszakától a vulkánból újonnan kiáramló hamu a hét közepére ismételten elérheti Magyarországot.

12.00 - Hétfőn 12 órától feloldották a teljes légtérzárat Magyarország felett, ami pénteken 19 órától volt érvényes - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. hétfőn az MTI-vel.

11.10
- Az átrepülő forgalom számára, 7.500 méter felett hétfőn 11 óra előtt nem sokkal megnyitották a magyar légteret - közölte a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. hétfőn az MTI-vel.

10.55 - Több európai repülőteret megnyitottak hétfőn a forgalom előtt, de több helyen bizonyos repülési korlátozásokat vezettek be.

Dániában 11 ezer méter fölötti magasságban szabad repülni, de az ez alatti magasság alatt legalább éjfélig tilos a légi közlekedés - közölték az észak-európai ország légügyi hatóságai.

A svájci légügyi hatóságok ugyancsak magassági korlátozásokkal engedélyezik a légtérhasználatot. A rendelkezés értelmében 6400 méternél magasabbra nem emelkedhetnek a légi járművek, amelyek nem szállhatnak le Svájcban, csak átrepülhetnek az alpesi ország fölött. A svájci repülőterekről sem indítanak gépeket.

A stockholmi Arlanda repülőtérről reggel óta ismét felszállhatnak a repülőgépek, de csak azok, amelyek nyugati vagy északi irányba tartanak. A rendelkezés értemében Stockholmtól északra hat repülőtér és a nyugati göteborgi légikikötő üzemelhet. A skandináv ország harmadik legnagyobb repülőtere, a malmöi azonban továbbra is zárva marad.

Finnországban
ideiglenesen megnyílt a forgalom a turkui és a tamperei repülőtereken, de a főváros, Helsinki repülőtere és az ország többi légikikötője azonban nem üzemel.

Norvégiában megnyitották a repülőterek többségét, de ezeket a légikikötőket főként belföldi járatok veszik igénybe.

10.35 - Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt repülési tilalom átmeneti enyhítése után hétfőre virradóra ismét lezártak minden lengyel repülőteret.

Lengyelország légtere a 6,4 kilométernél magasabban haladó tranzitjáratok számára nyitva van, leszállási lehetőség nélkül - közölte a lengyel repülésügyi hivatal szóvivője hétfőn Varsóban. A hatóságok "újabb vulkánfelhővel" indokolták a lezárást.

Vasárnap délután több órára megnyitották Észak- és Közép-Lengyelország több repülőterét, köztük a varsóit, a gdanskit és a poznanit.

10.30 - Ferihegyen csütörtök este óta hétfő délig mintegy 700 járatot töröltek, de a menetrendszerinti járatok újraindítása a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-n nem múlik - mondta el Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője az MTI kérdésére hétfőn délelőtt.

Az izlandi vulkánkitörés miatt Európát elborító hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek biztonságos repülését, ezért pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig teljesen lezárták a magyar légteret, hasonlóan számos más országhoz.

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel.

A Budapest Airportnak vannak tartalék kapacitásai, így a repülőtéri személyzet felkészült a forgalom újraindítására, de az függ a légitársaságok személyzetének készenlététől, a célállomás fogadókészségétől és attól is, hogy az utasokat sikerül-e időben értesíteni a járat indításáról - mondta a BA szóvivő.

9.10 - Csütörtökön estétől a Malév 150 járatát törölte és közel 25 ezer utasát nem tudta elszállítani, ami járatonként több millió forint bevételkiesést jelenthet a légitársaságnak - mondta el az MTI kérdésére Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője hétfőn reggel.

Az izlandi vulkánkitörés miatt Európát elborító hamufelhő veszélyezteti a repülőgépek biztonságos repülését, ezért a magyar légtérben pénteken 19 órától hétfőn 12 óráig teljesen lezárták a magyar légteret, hasonlóan számos ország légteréhez.

Szabó Aliz, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóságának szóvivője arról tájékoztatta hétfőn reggel az MTI-t, hogy a légtérzár feloldásának lehetőségéről folyamatosan tárgyalnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal, de jelenleg úgy néz ki, hogy délig nem nyitják meg a magyar légteret.

A Malév földön maradt utasai döntő többségének van foglalása a törölt járat helyett másik járatra - tájékoztatott Hegedűs Ádám. A légtér feloldása után a Malév az eredeti menetrendnek megfelelően indítja a járatait, amelyek minden bizonnyal tele lesznek.

8.00 - Megnyitották az osztrák légteret és a schwechati repülőteret is hétfőn kora reggel, miután elvonult az ország fölül az izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő - közölte a légi irányítás.

A schwechati repülőtér reggel hat óra óta indít és fogad járatokat, de egyelőre nem minden célállomásra, illetve nem minden repülőtérről.

Továbbra is kimaradt például minden németországi és svájci járat.

Szakemberek nem zárták ki azt a lehetőséget sem, hogy ha újabb adag vulkáni hamu kerülne a levegőbe, ismét el kell rendelni a repülőterek lezárását.

7.50 - A British Airways egyik Boeing 747-es gépe próbarepülést hajtott végre az izlandi vulkánkitörés nyomán kialakult hamufelhőben - jelentette be a társaság szóvivője vasárnap éjszaka.

Mint elmondta, a négyhajtóműves óriásgép a londoni Heathrow repülőtérről szállt fel mindössze öt emberrel a fedélzetén. Köztük volt Willie Walsh, a British Airways vezérigazgatója is. A Boeing 3 órán át repült az Atlanti-óceán fölötti szennyezett légtérben, majd este a walesi Cardiffban szállt le.

A szóvivő szerint a repülés közben semmilyen nehézség nem merült fel. A repülőgépet most alaposan átvizsgálják, hogy megállapítsák: tettek-e benne kárt a hamufelhő részecskéi.

6.55 - A nagy európai légitársaságok mind végeztek utasok nélküli próbarepüléseket a hétvégén azzal a céllal, hogy megtudják: az izlandi vulkáni hamu okoz-e kárt a gépekben, az első vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy nem.

Peter Hartman, a KLM holland társaság elnöke kijelentette például a hazai hírügynökségnek nyilatkozva, hogy az európai légtér biztonságos, "kivéve egy területet északon, Izland és Oroszország között". Hartman szerint, ha majd feloldják a repülési tilalmat, akkor is körülbelül egy hétig fog tartani, hogy teljesen helyreálljon a menetrend.

Az európai repülőterek és légitársaságok legnagyobb szövetségei egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a légiforgalmi hatóságokra annak érdekében, hogy vizsgálják felül a repülési korlátozásokat, mert azok immár több száz millió eurónyi kárt okoznak nekik, és több millió utas nem tud eljutni úti céljához.

Camiel Eurlings holland közlekedési miniszter közölte: kérni fogja uniós kollégáit, hogy a korlátozások bevezetésénél tegyenek különbséget a nagy- és a kis hamukoncentrációjú területek között.

Hétfő - 6.35

Az izlandi vulkánkitörés nyomán Európára boruló hamufelhő miatt a repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, vasárnap késő esti állapot)

Ausztria: hétfő 6 óráig.
Belgium: hétfő 20 óráig.
Bulgária: a légteret ideiglenesen megnyitották a dél- és délkeleti irányba induló és onnan érkező járatok előtt, de csak a szófiai és a plovdivi repülőtér van nyitva.
Csehország: hétfő 12 óráig.
Dánia: hétfő 14 óráig.
Észtország: hétfő 15 óráig.
Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek.
Finnország: hétfő 18 óráig.
Franciaország: kedd reggel 8 óráig zárva maradnak az ország nagyobb részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és az Orly. A Nizza-Bordeaux tengelytől délre található, vasárnap délután újra megnyílt kilenc polgári és öt katonai repülőtér viszont működik.
Hollandia: hétfő 8 óráig.
Horvátország: vasárnap minden reptér megnyílt.
Írország: hétfő 13 óráig, de a Ryanair legalább szerda délig nem közlekedtet járatokat, az Aer Lingus pedig hétfő éjfélig.
Izland: minden repülőtér nyitva van, mert a szélirány miatt a hamufelhő nem zavarja a légteret.
Lettország: hétfő 9 óráig.
Litvánia: a légteret vasárnap este megnyitották.
Lengyelország: a légtér az ország középső és északi része fölött nyitva van, a teherforgalom előtt megnyitottak hat repülőteret, köztük a varsóit
Magyarország: hétfő 12 óráig.
Nagy-Britannia: hétfő 19 óráig.
Németország: hétfőn 14 óráig.
Norvégia: fő repülőtér, az oslói Gardermoen nyitva az induló gépek előtt, de érkező járat egyelőre nincs, a légteret megnyitották Bergentől északra, de bizonyos északi területek felett még mindig zárva van
Olaszország: hétfő reggel 7 óráig zárva van minden reptér az ország északi részén.
Oroszország: nyitva van a légtér és minden repülőtér, de Európa nyugati részébe nem indítanak járatokat, az Egyesült Államokba induló járatok az Északi-sark felé kerülnek, a kalinyingrádi repülőtér zárva van.
Románia: a légtér zárva hétfő délig.
Spanyolország: a tiszta égbolt miatt újra megnyitották azokat a repülőteret az ország északi részén, amelyet szombaton lezártak, de az Iberia légitársaság csak más dél-európai országokba indít járatokat
Svájc: a Swiss légitársaság törölt minden járatot hétfő 20 óráig, a nemzetközi járatok hétfő éjfélig nem nem közlekedhetnek.
Svédország: a légtér zárva hétfőn is, kivéve Stockholmtól 250 kilométerrel északra kezdődő északi országrészben.
Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér vasárnap megnyílt, de a belgrádi repülőtér zárva van.
Szlovákia: a légtér zárva péntek 15 óra óta.
Szlovénia: hétfőn 6 órakor ideiglenesen megnyitják a légteret.
Törökország: három északi tartomány fölött zárva a légtér, de minden repülőtér nyitva van.
Ukrajna: nyitva van a kijevi Boriszpol repülőtér.

16 óra 23 perc - "Vegyes jelzéseket kapunk. Vannak olyan jelek, hogy a kitörés enyhülni fog, és olyanok is, hogy nem enyhül" 

A hamufelhők délkelet felé, az európai kontinens felé áramlanak, megkímélve a vulkántól északnyugatra fekvő izlandi fővárost, Reykjavíkot és más sűrűbben lakott központokat.

Az izlandi meteorológiai intézet szerint a remegések szombat óta erősödnek, a kilövellt hamuoszlop magassága viszont 4-5 kilométerre csökkent a kitörés szerdai kezdetén mért 11 kilométerről. "Vegyes jelzéseket kapunk. Vannak olyan jelek, hogy a kitörés enyhülni fog, és olyanok is, hogy nem enyhül" - közölte Einar Kjartansson, a meteorológiai intézet geofizikusa.

A térségben élők számára ugyanakkor kedvező jel, hogy nem fenyeget további áradás közvetlen veszélye. Kjartansson szerint a vulkán eddig mintegy tíz százalékát olvasztotta meg a fölötte lévő gleccsernek, de az olvadás talán lassult az elmúlt órákban.

Ez azonban nem jelenti, hogy Európa most már megnyugodhat. A vulkán fölötti gleccser körülbelül 200 méter vastag - vékonyabb, mint sok gleccserréteg olyan vulkánok fölött, amelyek kitörtek az utóbbi időben. Ez azt jelenti, hogy kevesebb jég és víz van, amely elfojthatná a kitöréseket. "Ez pedig intenzívebb hamutermelődést jelenthet" - mondta Kjartansson.

Egy másik izlandi geofizikus, Magnus Tumi Gudmundsson pedig azt panaszolta vasárnap, hogy jobb tudományos eszközökkel jelentősen csökkenteni lehetett volna a vulkánkitörés miatti légügyi káoszt, korlátozva az óvintézkedéseket. "Most nagyon szigorú biztonsági normákat alkalmazunk" - hangsúlyozta, úgy vélve, hogy "nagy munka szükséges a (hamu terjedését) modellező eszközök javításához".

"Ha jobb adataink vannak, igen jelentősen mérsékelhetjük a korlátozásokat (...) akár a mai lezárások negyedével is" - tette hozzá. Vasárnap mintegy harminc európai ország zárta le légterét teljesen vagy részlegesen a vulkánihamu-felhőnek a légi közlekedésre ható veszélyei miatt.

Korábban

Az éjszaka érkező csapadékosabb front csökkentheti a vulkáni hamu koncentrációját a légkörben, de utána feltehetően ismét a szennyezettebb nyugat-európai levegő áramlik az ország fölé - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel az MTI-vel.

A szerdán elkezdődő és jelenleg is tartó izlandi vulkánkitörés nyomán Európa légterébe került hamu eltömítheti a repülőgépek hajtóművét, balesetveszélyes, ezért a kontinens nagy részén napok óta szünetel a légiközlekedés, a nemzetközi személyforgalomban súlyos fennakadások káosz alakultak ki. A teljes magyar légtér péntek este óta van lezárva.

A meteorológiai szolgálat munkatársa elmondta, hogy a hajnali jelentések szerint Nyugat-Magyarország felett látható a felhőkön barnás elszíneződés, egyéb közvetlen mérés nincs a levegőben lévő hamuról. A vulkáni tevékenységet figyelő londoni székhelyű intézet előrejelzése szerint azonban Európa nagy részén hatezer méteres magasságig az egész nap folyamán szennyezett marad a légkör, és ennek a szennyezettségnek a földrajzi határa éppen Magyarország déli részén húzódik.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Magyarország felett megerősödik a fronttevékenység, a középső és a keleti országrészben csapadék várható, így átmenetileg 3-4000 méteres magasságig tisztulhat a légkör, ám a front után várhatóan a nyugat-európai szennyezettebb levegő érkezik Magyarország fölé - mondta Lambert Károly.

Egyelőre az izlandi vulkán működik, és ez a következő napokban várhatóan tovább szennyezi Észak-Európa, Nagy-Britannia légterét - tette hozzá a meteorológus.

Vulkánhamus naplemente Holddal, Vénusszal Győrujbarátról. Fotó: Horváth Attila Róbert (tudósító). A nyagításhoz kattinson a képre!
Vulkánhamus naplemente Holddal, Vénusszal Győrújbarátról. Fotó: Horváth Attila Róbert (tudósító). A nagyításhoz kattinson a képre!


Szombat délután a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága bejelentette, hogy vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, ami a légi mentést és a kutatás-mentést nem érinti. A szerdán kitört izlandi vulkán miatt Európa nagy részén továbbra is áll a légi közlekedés, szombaton újabb országok - így például Bosznia, Szerbia, Montenegró - zárták le légterüket, Nyugat-Európában pedig a legtöbb országban meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárakat. Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Vulkánhamus naplemente Holddal, Vénusszal Győrujbarátról. Fotó: Horváth Attila Róbert (tudósító). A nyagításhoz kattinson a képre!
Vulkánhamus naplemente Holddal, Vénusszal Győrújbarátról. Fotó: Horváth Attila Róbert (tudósító). A nagyításhoz kattinson a képre!

Olvasóink írták

 • 16. fortuna54 2010. április 20. 23:28
  „Punka,lerobbant a veterán jármüved,és azért nincs füst,hamufelhö m.ország felett?”
 • 15. Angel40 2010. április 19. 21:56
  „http://www.origo.hu/tudomany/20100419-izland-eyjafjall-vulkan-uj-muholdfelvetel-a-fustoszloprol.html”
 • 14. Agent 2010. április 19. 15:22
  „13, nem csak a jet stream-re, hanem úgy általában a földi légkörzési rendszerre.”
 • 13. Morpheus 2010. április 19. 14:42
  „Agent: A Jet-stream -re gondolsz?”
 • 12. bogabo 2010. április 19. 14:00
  „kétlem hogy többszázmilliós veszteséget csak úgy kamuból könyvelnének el a hatóságok...”
 • 11. Agent 2010. április 19. 13:59
  „Akkor nincs több kérdés:)”
 • 10. AHA 2010. április 19. 13:40
  „Agent
  Nem.
  :D”
 • 9. Agent 2010. április 19. 12:51
  „8, felső légköri légáramlás, mond valamit?”
 • 8. AHA 2010. április 19. 11:59
  „Ez ám az érdekes!Hipp-hopp eltűnt a kamu-hamu?
  Pedig az a fránya vulkán nem nyugszik.”
 • 7. oaxacaca 2010. április 19. 11:09
  „A hónap közepén "jártam" arra, szerencsére már itthon vagyok. Mindenesetre minden egyes alkalommal érzékelhető az a fajta kiszolgáltatottság, amit repgépen ülve az ember átél. Egyre kevésbé szeretem.
  Minden együttérzésem azoké az utasoké, akik valahol kint rekedtek.”
 • 6. mozart 2010. április 19. 10:33
  „Aha, nem okoz problémát ;-) Nézzétek akkor meg a National Geographic Légikatasztrófák sorozatából azt a részt, amikor a repülő belekerül a hamuba... a Kisalföld mai sms rovatában is megszólalt egy ugyani ilyen okostojás...
  http://www.kerozingozos.hu/2010/04/16/a-speedbird-9-esete/”
 • 5. Reális 2010. április 19. 09:47
  „Állítólag semmiféle problémát nem okozott egy eltévedt repülőgépnek,tehát ártalmatlan!Persze jobb félni,mint megijedni!”
 • 4. sünci 2010. április 18. 20:59
  „Hamu?A szeme előtt lehetett hamu!”
 • 3. Mankapunka 2010. április 18. 20:58
  „A Hétvégén ebben a szép hamus napsütésben megmetszettem a narancsfámat,hogy jó legyen a termése a következő idöszakban!!!!”
 • 2. hehe08 2010. április 18. 20:36
  „nincs ott hamu......
  szép tiszta az égbolt....!!!”
 • 1. pistika 2010. április 18. 11:36
  „Végre csendes az égbolt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre nő a halottak száma Csinghajban

Kétezerhez közelít az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban bekövetkezett pusztító… Tovább olvasom