Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Hamarosan kiengedik a kórházból Suhartot

Hamarosan elhagyhatja a kórházat Indonézia korábbi elnöke, Suharto. Az AFP információi alapján a volt államfő kezelőorvosai közölték: Suharto szabadon, mesterséges lélegeztető készülék nélkül képes levegőt venni.
Az indonézai vezetés -a BBC szerint- egy hete még a korábbi elnök temetését tervezte.A 86 éves Suharto állapota többször is javult, és romlott azóta, hogy 3 hete egy jakartai kórházba szállították szív-, tüdő-, és veseproblémák miatt. Jelenleg még gép segítségével lélegeztetik, de egyik orvosa Christian Yohannes szombaton azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek: Suharto már 100 százalékosan képes egyedül lélegezni, a gépre pedig csak arra az esetre tartják továbra is rácsatlakoztatva, ha netán rosszabra fordulna az állapota. Suharto kezelőrvosai csütörtökön közölték, hogy a korábbi politikusnak olyannyira javul az állapota, hogy hamarosan kiengedhetik a kórházból, ha a körülmények továbbra is ennyire kedvezőek.

Ezalatt Jakartában szombaton a történelmi Indonézia Hotel elött mintegy 30 tüntető gyűlt össze, akik Suharto felelősségre vonását követelték. A demonstrálók, az Indonéziai Diákok a Demokráciáért nevű szervezet tagjai szerint Suharto dikátorként uralkadva 32 éves elnökége alatt tönkretette az országot. Ezért a tiltakozók szerint a jelenlegi kormánynak kötelessége lenne igazságot szolgáltatnia. Suharto, Ázsia egyik legismertebb XX. századi politikusa 1998-ban mondott le, miután az egy évvel korábbi ázsiai gazdasági krízis miatt kirobbant tömegtüntetéseken követelték távozását.

Az akkori demonstrálók szerint Suharto és családja több millió dollárt sikkasztottak, amíg az országot irányították. Korrupció vádjával később bűntetőjogi pert indítottak ellene, de azt 2006-ban megromlott egészségi állapota miatt beszüntették. Megpróbálták a Kelet-Timor 1975-ös megszállása idején elkövetett jogsértésekért is felelősségre vonni, de azt az ügyet bizonyíték hiányában ejtették. Mialatt Suharto megítélése erősen megosztott, vitathatatlanul mellette szól, hogy Indonézia jelentős gazdasági növekedést ért el elnökségének 32 éve alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnémult papagáj

Egy afrikai szürkepapagáj megnémult, mióta négy napot az angliai "vadonban" töltött - közölte a BBC… Tovább olvasom