Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Halálos tűz egy szórakozóhelyen - 109 halott

Az oroszországi Perm egyik szórakozóhelyen szombatra virradóra kitört, eddig 109 halálos áldozatot követelő és 130-nál több sérülttel járó tűz ügyében őrizetbe vették a helyiség egyik társtulajdonosát és a szórakozóhely igazgatónőjét.
 a vád ellenük a tűzvédelmi szabályok megsértése. A hatóságok hangsúlyozzák, hogy nem történt terrorcselekmény az Urál-hegység lábánál fekvő városban: a rendelkezésre álló adatok szerint a tüzet egy sűrített gázzal, vagy sűrített levegővel működő úgynevezett "hideg tűzijáték" patárdája okozta.

Szakértők szerint a kevéssé veszélyesnek tekintett pirotechnikai eszköz hibás lehetett, vagy begyújtásakor nem vették figyelembe a helyiség belmagasságát. Az eseményekről készült videofelvételen jól látható, hogy az álmennyezet gyulladt ki, de az nem ismerhető fel, hogy mi okozta a gyulladást. A teremben éppen a műsorvezető kommentálta néhány vendég fellépését, dicsérte ügyességüket és szépségüket, majd amikor meglátta a lángokat, szólt, hogy mindenki hagyja el a helyiséget, de őrizze meg nyugalmát. A vendégek az ajtó felé igyekeztek - néhányan még kezükben tartották italos poharukat -, de a kijáratnak csak az egyik szárnya volt nyitva, a másikat a tömeg nyomása miatt nem sikerült kinyitni - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.

Dmitrij Medvegyev elnök szombaton délelőtt videokonferencián tájékozódott a helyzetről, a felelősök szigorú megbüntetését követelte, és indítványozta a tűzvédelmi előírások megsértése miatt kiszabható büntetések szigorítását. Az államfő a permi tűz miatt december 7-re országos gyásznapot rendelt el, Permben 6-án és 7-én engedik félárbocra a lobogókat. Az orosz tévéadók sorra jelentik be a műsorváltozást a katasztrófa miatt. A déli órákban megérkezett Moszkvába a sebesülteket szállító első repülőgép: a különleges, égési sérüléseket kezelő osztályokkal rendelkező fővárosi kórházakban egyelőre 45 helyet szabadítottak fel számukra. Permbe Moszkvából már hajnalban, Cseljabinszkból kora délelőtt vittek orvosokat, gyógyszereket és orvosi felszereléseket. A sebesülteket súlyos égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolják - ezek okozták a haláleseteket -, néhányan töréseket és koponyasérüléseket szenvedtek a kijáratnál kialakult tolongásban.

A kórházban lévők közül nyolcvannál többen voltak szombaton délelőtt súlyos, illetve igen súlyos állapotban, hatvannál több embert kellett lélegeztető gépre kapcsolni. Jurij Csajka legfőbb ügyész saját felügyelete alá vonta az eljárást, s egyben utasította munkatársait, hogy soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzésen nézzenek utána: mindenütt betartják-e a pirotechnikai eszközök és a robbanóanyagok tárolására vonatkozó szabályokat. Gennagyij Gudkov, a parlamenti alsóház (duma) biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának helyettes elnöke kijelentette: az eset újra reflektorfénybe állít számos problémát, amelyeket évek óta nem sikerül megoldani, s első helyen a tűzvédelmi felügyeletet nevezte meg. Úgy vélte, a szórakozóhelyek némi készpénzért megkapják a szükséges engedélyeket. Azt is elmondta, hogy a nagy tömegeket fogadó helyek - bevásárló központok, klubok, stb. - tulajdonosai az őrségen is takarékoskodnak a válságban, sok helyen elbocsátották a képzett biztonsági őröket, akik tudták, hogy miként lehet minél simábban kiüríteni egy termet.

Olvasóink írták

  • 2. obama 2009. december 06. 12:26
    „nem kene annyit vedelni”
  • 1. gamergabor 2009. december 05. 15:08
    „ne olvastam a cikk címet azthittem nálunk van mi lenne ha úgy írnák hogy Oroszországban és utána a több”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy méter magas volt a Szamoa-szigeteknél pusztító szökőár

Tizennégy méteres volt a Szamoa-szigeteknél idén szeptemberben pusztító szökőár, amely 200 halálos… Tovább olvasom