Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Halálos ítélet a Malaysia Airlines-nak a két tragédia

Egymás után, alig négy hónap eltéréssel két borzalmas tragédia történt a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító repülőgépeivel, ami olyan romboló hatással lehet az állami vállalatra, hogy szinte lehetetlen lesz kiheverni.
A légitársaság egyik gépét csütörtökön lőtték le  a háború sújtotta Kelet-Ukrajna felett, a katasztrófában 298 ember halt meg. Négy hónappal korábban tűnt el az Indiai-óceán térségében ugyanennek a légitársaságnak egy másik utasszállítója, amelyen 239-en utaztak. Minden erőfeszítés ellenére a gép roncsait azóta sem találták meg, így a katasztrófa oka sem ismert, ami mély aggodalommal tölti el mind az utasokat, mind pedig a légi közlekedési ipart.

Mohshin Aziz, egy Kuala Lumpur-i légi közlekedési szakértő szerint a két tragédia után nagyon nehéz helyzetbe került a Malaysia Airlines, és nem lesz könnyű felvenni a harcot a rossz hírnévvel.

A légitársaság már az első tragédia előtt is komoly anyagi gondokkal küszködött, éveken át folyt a veszteséges vállalat átalakítása. Az első tragédia, illetve a rejtélyes eset ügyetlen kezelése - mind a légitársaság, mind a maláj kormány részéről - mély sebet ejtett rajta, az ukrajnai tragédia viszont elképzelhetetlen nehézségek elé állítja az egykoron a délkelet-ázsiai ország büszkeségének tartott céget.

A Malaysia Airlines naponta mintegy 1,6 millió dolláros veszteséget könyvel el, és Aziz szerint csodára aligha számíthat. Az ukrajnai tragédia előtt elemzők úgy vélték, hogy a légitársaság legfeljebb még egy évig bírja, pénteken pedig, egy nappal az ukrajnai eset után, 11 százalékkal estek a vállalat részvényei.

Míg az első, mindmáig tisztázatlan körülmények között történt tragédiával kapcsolatosan felvetődött a maláj légitársaság felelőssége, a második eset szemlátomást nem írható a cég számlájára. Ugyanakkor neki szegezhetik azt a kérdést, vajon miért a háború sújtotta Kelet-Ukrajna felett reptette gépeit, miközben egyes légitársaságok még Ukrajnát is megkerülték a véres lázadás kirobbanása után.

A csütörtöki tragédia után még kevésbé lesz vonzó a maláj légitársaság az ázsiai utasok számára, akik számos lehetőség közül válogathatnak a jó helyzetben lévő fapados légitársaságoknak köszönhetően.

A sokk szinte tapintható Malajziában. Egy 48 éves Kuala Lumpur-i kereskedő azt mondja, megdöbbentette az ukrajnai eset, de eleinte hinni sem akart a fülének, nem is nagyon értette, hogyan lehetséges az, hogy lelőnek egy maláj utasszállítót Ukrajna felett.

Hogy milyen nehéz és egyre súlyosbodó helyzetben van a Malaysia Airlines, arról sokat elmond az, hogy a vállalat tavaly csaknem 363 millió dolláros veszteséget könyvelt el, nagyjából háromszorosát az előző évinek. Állami légitársaság lévén azt várják tőle, hogy ne a belföldi járataival termelje ki a nyereséget, az erős szakszervezetek pedig ellenállnak az átalakítási elképzeléseknek. Miközben a mozgékony diszkonttársaságok, mint például az Air Asia, rohamos gyorsasággal gyarapodnak, a Malaysia Airlines olyan mint egy "szupertanker", lassan vált irányt.

Seth Kaplan, a maláj légi ipar hírlevelének egyik vezetője szerint a maláj állami légitársaság már a márciusi tragédia előtt is rosszabb bőrben volt, mint bármely más légi közlekedési vállalat. Mint mondja: az is felfoghatatlan volt, hogyan tudta egyáltalán túlélni az első tragédiát a kormány jelentős segítsége nélkül, most pedig még hathatósabb támogatásra van szüksége.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikának tudnia kell, ki lőtte ki a maláj gépet

Amerikai műholdak és kémrepülők hónapok óta figyelik a Kelet-Ukrajnában történteket, ez alapján… Tovább olvasom