Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Halálos ámokfutások Európában

Hatan meghaltak és tizenhatan megsebesültek szombaton a nyugat-hollandiai Alphen aan den Rijn városban, amikor a De Ridderhof nevű bevásárlóközpontban egy férfi automata fegyveréből tüzet nyitott a tömegre.

A tettes önmagával is végzett. Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a 2006 óta Európában történt halálos ámokfutásokról: 2006. október 22-23. - TÖRÖKORSZÁG: Egy háromtagú ámokfutó bűnbanda két nap alatt hat embert ölt meg. A gyilkosok közül kettőt elfogtak.

2007. július 28. - SZERBIA: Kilenc embert megölt és két másikat súlyosan megsebesített egy ámokfutó Jabukovac szerb településen. Az elkövetőt letartóztatták.

2007. november 4. - OLASZORSZÁG: Guidoniában egy 52 éves férfi házának erkélyéről lövöldözött vaktában a járókelőkre. Egy ember meghalt, legkevesebb nyolcan megsebesültek. A férfi végül megadta magát a rendőrségnek.

2007. november 7. - FINNORSZÁG: A tuusulai középiskolában egy ámokfutó diák nyolc embert agyonlőtt, végül magával is végzett. 2008. május 29. - BOSZNIA-HERCEGOVINA: Egy 45 éves féri Gornja Lipnicában agyonlőtt három embert, majd buszra szállva három utassal is végzett, és megsebesítette a sofőrt. Letartóztatták.

2008. szeptember 23. - FINNORSZÁG: Kauhajokban egy iskolában vaktában lövöldözve kilenc embert megölt az iskola egyik diákja, majd főbe lőtte magát.

2009. január 23. - BELGIUM: Dendermonde egyik bölcsődéjében két gyermeket és egy felnőttet késsel megölt egy ámokfutó. További tizenegy gyermek és két felnőtt megsebesült. A korábban pszichiátriai intézetben kezelt elkövetőt elfogták.

2009. március 11. - NÉMETORSZÁG: A baden-württembergi Winnendenben egy volt középiskolás diák agyonlőtte több korábbi diáktársát, illetve tanárát, s menekülés közben további személyekkel, majd önmagával is végzett. A vérontás - a tettessel együtt - összesen 16 halálos áldozatot követelt.

2009. április 7. - NÉMETORSZÁG: A bajorországi Landshut város tartományi bíróságán egy férfi váratlanul lövöldözni kezdett az épület egyik folyosóján. A hatóságok szerint előbb egy nőt terített le, majd önmagával is végzett. A leadott lövésektől ketten megsebesültek.

2009. április 13. - FRANCIAORSZÁG: Douchy-Les-Mines városban egy 65 éves férfi puskával lövöldözött vaktában a járókelőkre, majd egy házban elbarikádozta, később ellenállás nélkül megadta magát. A lövöldözésben két ember életét vesztette, a harmadik áldozatról nem tudni, hogy meghalt vagy csak súlyosan megsebesült.

2009. április 26. - OROSZORSZÁG: Moszkvában három embert lelőtt, hatot megsebesített Caricino kerület rendőrkapitánya, akinek ámokfutását valószínűleg magánéleti problémák okozták. 2009. április 30. - AZERBAJDZSÁN: Tizenhárom embert megölt, tízet megsebesített egy ámokfutó a bakui kőolajipari egyetemen. Meg nem erősített hírek szerint a tettes öngyilkosságot követett el.

2009. december 31. - FINNORSZÁG: Espoóban egy koszovói születésű férfi négy embert lelőtt a város bevásárlóközpontjában. A tettes otthonában egy ötödik holttestet is találtak, a férfi volt feleségét, akit szintén lelőttek. Később a rendőrség megtalálta az elkövetőt is, aki öngyilkos lett.

2010. június 2. - NAGY-BRITANNIA: Az északnyugat-angliai Cumbria megye több településén, Whitehavenben, Seascale-ben és Egremontban lövöldözött egy 52 éves taxisofőr, aki később öngyilkosságot követett el. Az ámokfutásnak tizenkét halálos áldozata volt és további huszonöt személyt lőtt sérüléssel kórházba szállítottak.

2010. augusztus 30. - SZLOVÁKIA: Pozsony Dévényújfalu (Devinska Nová Ves) nevű városrészében egy 50 év körüli férfi géppisztollyal lövöldözött, megölt hét embert, majd öngyilkosságot követett el.
A sebesültek száma tizenöt.

2010. szeptember 19. - NÉMETORSZÁG: Lörrachban egy 41 éves ügyvédnő megölte férjét és 5 éves kisfiukat, majd felrobbantotta a lakást, ahol a bűncselekmény történt. A robbanás után lőfegyverrel a kezében kirohant az utcára, rálőtt két járókelőre, könnyebben megsebesítve őket. Ezután behatolt a St. Elisabeth kórházba és vadul lövöldözni kezdett, súlyosan megsebesítve egy szolgálaton kívül lévő rendőrt. Az emeleten lévő szülészeti osztályon agyonszúrt egy ápolót. A helyszínre érkező rendőrökre tüzet nyitott, azok ezt viszonozták és lelőtték az ámokfutót. 2011. január 8. - UKRAJNA: Vasziljevka településen egy 33 éves férfi veszekedés közben tüzet nyitott egy családi házban. Az ott tartózkodók közül hárman meghaltak, hárman pedig megsebesültek. A lövöldözés közben tűz ütött ki. Az ámokfutó a kiérkező tűzoltókra is lőni kezdett, de a rendőröknek sikerült lefogniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés egy holland városban - halottak, sebesültek

Hatan meghaltak és tizenhatan megsebesültek szombaton egy nyugat-hollandiai városban történt lövöldözésben. Tovább olvasom