Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Halálos áldozata is van a szerbiai földrengésnek

Legalább két halálos és ötven sérült áldozata van a szerda hajnali szerbiai földrengésnek - közölte Ivica Dacic belügyminiszter, akit a Tanjug hírügynökség idézett.


A földmozgás éjjel 1 óra 56 perckor történt, középpontja a Belgrádtól 175 kilométerre délre fekvő Kraljevo városának közelében volt, attól 10 kilométerre északra, 27 kilométer mélyen. Erőssége nem a Richter-skála szerinti 5,4-es, amint először közölték, hanem 5,6-os a szerbiai földrengéstani intézet szerint. Négy kisebb rengés követte, mind nagyjából 3-as erősségű volt.

A 70 ezer lakosú Kraljevóban súlyos károk keletkeztek, megrongálódott a helyi kórház is. A város nagy részén nem volt áram, vezetékes víz, és nem működtek a telefonvonalak.

Az első - körülbelül 20 másodpercig tartó - nagy rengést szinte az egész országban érezni lehetett. Több városban az emberek ijedtükben kiszaladtak az utcára. A halálesetek és a sérülések mind Kraljevo környékén történtek. A két halálos áldozat egy 50-es éveiben járó házaspár volt, amelynek összedőlt a családi háza; a romok alatt lelték halálukat.

Az RTS szerb közszolgálati tv összeállítása szerint legutóbb 1998-ban volt földrengés Szerbiában, annak a középpontja a kelet-szerbiai Mionicánál volt. A valaha mért legerősebb - a Richter-skála szerinti 5,9-es - földmozgás 1992-ben történt Kraljevótól alig 50 kilométernyire keletre.


Korábban:

Az 1 óra 56 perckor történt rengés középpontja a Belgrádtól 175 kilométerre délre fekvő Kraljevo városának közelében, attól 10 kilométerrel északra volt. Erőssége nem 5,4-es erősségű, amint először közölték, hanem 5,6-os a szerbiai földrengéstani intézet szerint. Négy kisebb rengés követte, mind 3-as erősség körüliek. A 70 ezer lakosú Kraljevóban súlyos károk keletkeztek.

Érezni lehetett az első nagy rengést az egész országban. Több városban az emberek ijedtükben kiszaladtak az utcára. A halálesetek és a sérülések mind Kraljevo környékén történtek. A sérülteket a városi klinikára szállították.


Korábban:

A szerb televízió közlése szerint a földmozgás 5,4-es erősségű volt, és az elsősorban az ország középső részét rázta meg. 

A rengés epicentruma a Belgrádtól 175 kilométerre délre fekvő Kraljevo városának közvetlen közelében volt. A 70 ezer lakosú városban több épület megrongálódott, és károk keletkeztek az villany-, illetve a vízvezetékekben.

A helyi egészségügyi hatóságok közlése szerint Kraljevóban legkevesebb 15 személy megsérült. A belgrádi televízió ezt nem erősítette meg.

A rengés a szerb fővárosban is érezhető volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták meg a két másik eltűnt hegymászót is az Alpokban

Holtan találtak rá szerdán két lengyel hegymászóra, akik az osztrák Alpokban, a Grossglockner… Tovább olvasom