Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Halála előtt a Jukosz-üggyel foglakozott Litvinyenko

Halála előtt néhány héttel Izraelbe utazott a múlt héten mérgezésben meghalt egykori orosz ügynök - írja hétfői számában a Times brit napilap. Az újság úgy tudja: Alekszander Litvinyenko egy olyan aktát adott át a Jukosz olajcég második emberének, amely arról szól, hogyan kaparintotta meg a Kreml a konszernt.
Alig pár héttel megmérgezése és halála előtt Izraelbe utazott Alekszandr Litvinyenko, ahol bizonyítékokat adott át a Jukosz orosz olajipari óriás volt második emberének arról, hogy a Vlagyimir Putyin elnöknek dolgozó ügynökök miként bántak el a nagyvállalat ellenségnek számító vezetőivel.

A dosszié jelenlegi birtokosa, Leonyid Nezvlin a világ legnagyobb olajóriásának második embereként az életét féltve menekült Tel Avivba, miután a Kreml elkobozta, majd 40 milliárd dollárért eladta a Jukoszt.

Az üzletember azt nyilatkozta a The Times brit napilapnak, hogy az ő feladata átadni az aktát. "Alekszander információkkal rendelkezett olyan bűnökről, amelyeket az orosz kormány közvetlen részvételével követtek el" - állította Leonyid Nezvlin, hozzátéve: "Nemrég adott át nekem és ügyvédeimnek olyan dokumentumokat, amelyek fényt derítenek a Jukosz-ügy legfontosabb részleteire".

A The Times informátoroktól úgy értesült, hogy a megmérgezett volt orosz kém új információkat szerzett arról, hogy miként vette át a Kreml a Jukoszt. A lap megjegyzi, hogy az olajipari óriással kapcsolatba hozható emberek közül többen meghaltak, vagy különös körülmények között eltűntek, míg a vállalat volt vezetője, Mihail Hodorkovszkij (és több társa) jelenleg börtönbüntetésüket töltik.

Alekszandr Litvinyenko a halálos ágyán
A Scotland Yard nyomozói már vizsgálják az Alekszandr Litvinyenko által átadott listát, amely a világ leggazdagabb emberei közül többnek a nevét is tartalmazza. A brit rendőrség által csak minden idők legbonyolultabb ügyének nevezett nyomozáshoz közelálló egyik informátor szerint jelenleg több elméletet és nevet is vizsgálnak.

A megmérgezett kém barátai állítják, hogy Litvinyenko a halálos ágyán több, a Kremlhöz köthető embert is megnevezett, akik el akarták őt kapni. Egyikük állítólag a londoni orosz nagykövetségre akkreditált diplomata, aki azóta már visszatért Moszkvába.

Időközben a rendőrség hétfőn folytatja a polóniummal megmérgezett volt orosz kém utolsó három napjának rekonstruálását, illetve a Piccadily-n található szusi bár és a Millenium Hotel (melyekben valószínűleg megmérgezték a férfit) átvizsgálását, remélve, hogy kiderül, honnan származott az anyag.

A nyomozás részeként állítólag kivizsgálják a menekült orosz mágnást, Borisz Berezovszkijt is, aki Litvinyenko alkalmazójaként azt állította, hogy a Kremlnek része van a volt kém meggyilkolásában.

A mérgezési ügy hétfőn téma lesz a brit Alsóházban is, ahol a konzervatív árnyékkormány belügyminisztere interpellál. "Alapvető fontosságú, hogy a Nagy-Britanniában élő disszidensek nyugodtak lehessenek a biztonságuk felől. Másfelől azt is meg kell vizsgálni, hogy miként kerülhetett az országba a polonium-210" - jelentette ki a politikus egy interjúban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

156 áldozatot exhumáltak Szrebrenica közelében

Befejődött a boszniai Szrebrenica közelében lévő Sznagovón a nemrégiben fellelt tömegsír feltárása.… Tovább olvasom