Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

˝Halál a diktárorra˝ -újabb tüntetésekre készülnek Iránban

Zavargások törtek ki Irán fővárosában a hétvégén, azt követően, hogy a hatóságok az eddigi államfőt hirdették ki az elnökválasztások győztesének.
Teheránban szombaton és vasárnap több helyen is összecsaptak egymással az elnök, Mahmúd Ahmadinezsád, és legfőbb riválisa, a reformerek jelöltje, az egykori kormányfő, Mir Hosszein Muszavi támogatói. Utóbbi az eredmények eltörlését kérte a hatóságoktól, hívei pedig hétfő délután újabb demonstrációra készülnek. Ezalatt Németország, Franciaország és az Egyesült Államok szerint kétséges, hogy az iráni elnökválasztások korrektül zajlottak volna.

Teheránban a hétvégén Ahmadinezsád több tízezer támogatója vonult fel az utcákon, hogy jelöltjük győzelmét ünnepeljék. Riválisa, Muszavi hívei ezalatt Ahmadinezsád ellen tüntetve sok helyen összecsaptak a rendőrökkel. A biztonsági erők motoros egységeinek tagjai és a hatóságok spiclijei gumibotokkal támadtak a tüntetőkre, akik közül sokan azt skandálták, hogy "halál a diktátorra" - a jelenlegi elnökre, Ahmadinezsádra utalva. A rendőrök több tucat tiltakozót őrizetbe vettek. Egyes hírek szerint a biztonsági erők tagjai könnygázt lőttek a demonstrálók közé, és állítólag átkutatták a teheráni egyetem tantermeit. Az elszabadult indulatokról szólva Mahmúd Ahmadinezsád azt mondta, hogy olyanok, mint a "focimeccset követő szenvedélyek".

A reformerek jelöltje, az egykori kormányfő, Mir Hosszein Muszavi azt állítja, hogy a voksoláson sok helyen csaltak. Ezért azt kérte a hatóságoktól, hogy töröljék el az eredményt. Muszavi egyúttal felszólította a híveit, hogy folytassák tiltakozásukat: "Felszólítom az iráni nemzetet, hogy folytassátok tiltakozásotokat az egész országban békésen és törvényesen." Az Egyesült Államok alelnöke Joe Biden szerint "valós kétségek" merültek fel a választás tisztaságát tekintve. Németország pedig bekérették a külügyminisztériumba az iráni nagykövetet, hogy magyarázatot adjon a voksolással kapcsolatban. "Sok jelentést kaptunk a választás meghamisításáról" - mondta a német külügyminiszter Frank-Walter Steinmeier. Mahmúd Ahmadinezsád tagadta, hogy a választásokon bármiféle csalás történt volna. Győzelméhez ezalatt az iraki, az afgán és venezuelai elnök is gratulált.

A hivatalos eredmények szerint a szavazatok 62,63 százalékával győzött a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád. Legfőbb riválisa, a reformerek jelöltje, az egykori kormányfő, Mir Hosszein Muszavi a voksok 33,75 százalékát kapta. Az iráni belügyminisztérium közleménye szerint 85 százalékos volt a részvétel: a 46 millió jogosultból összesen több mint 39 millió iráni szavazott. Mahmúd Ahmadinezsád vasárnap azt mondta, hogy a 85 százalékos részvételi arány egyértelmű csapás a világrend elnyomójának, amivel az Egyesült Államokra célzott. Ahmadinezsád szerint annyira nagy a különbség a rá és a Muszavira leadott szavazatok között, hogy nem lehet kétségbe vonni győzelmét Irán legfőbb vallási vezetője Ali Hamenei ajatollah az Ahmadinezsád mögötti egységes kiállásra szólította fel az irániakat. Az iszlám köztársaságban egyébként a valós hatalmat az ajatollah gyakorolja, övé ugyanis a végső szó az államügyekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép robbant Pakisztánban: hét halott, 50 sebesült

Pokolgép robbant vasárnap egy északnyugat-pakisztáni város piacán, a helyi hatóságok szerint a… Tovább olvasom